Brak i porodicaKutak za ženuU FokusuZa djecu i omladinu

Zašto najmlađi trebaju jesti med svaki dan?

Uvodite med u dječiju ishranu postepeno. Ako to uradite, imat ćete vremena da provjerite da li postoje moguće alergijske reakcije.

Kada možete početi da dajete djeci med? Med je hranljiv, ali djecu treba upoznati sa njim tek nakon što napune godinu dana.

Med je prirodni zaslađivač i zbog toga se smatra puno boljom i zdravijom opcijom od šećera. Ima bogatu hranljivu vrednost sa značajnim prisustvom fitokemikalija i flavonoida.

Izvor: Detinjarije.com

Roditelji se danas sve više udaljavaju od rafinisanog šećera ka alternativama poput meda. U tom kontekstu, dobro je znati o hranljivoj vrednosti meda, kako može biti koristan za dijete i kada možete početi da mu dajete med.

Kada možete početi da dajete djeci med?

Med je hranljiv, ali djecu treba upoznati sa njim tek nakon što napune godinu dana. Na ovaj način se izbjegava botulizam kod odojčadi, bolest koja se može javiti usljed konzumiranja meda kod djece mlađe od godinu dana.

Med sadrži bakterije koje produkuju spore, nazvane Clostridium botulinum, koje se mogu prenamnožiti u crijevima. Bakterije oslobađaju toksine koji mogu iritirati crijevo djeteta, jer novorođenčad ima nerazvijeni probavni sistem koji se ne može boriti protiv spora klostridije.

Med je, međutim, bezbjedan za djecu stariju od godinu dana, jer je njihov probavni sistem dovoljno zreo za izbacivanje bakterija iz tijela. Međutim, koristite ga kao zamjenu za rafinisani šećer, ali ne kao dodatak njemu!

Zasto treba da dajete djeci med svaki dan? Koje su prednosti meda za djecu?

Osim što je zaslađivač, med nudi i neke zdravstvene prednosti.

Energetski gust: kašičica meda daje približno 20-30 kalorija. Može se dodavati u obroke kako bi se zadovoljile ukupne potrebe za kalorijama. Ako dajete djeci med, odaberite bagremov med.

Podržava zdravlje kože: Med je poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Poznato je da njegova antimikrobna svojstva i sposobnost sanacije rana pomažu u liječenju lezija, ujeda insekata, opekotina i čireva. Mješavina meda sa pčelinjim voskom i maslinovim uljem može pomoći u liječenju oštećene kože i stanja kao što su psorijaza ili atopijski dermatitis kod djece.

Antivirusna svojstva: Čisti med ima baktericidna i antivirusna svojstva protiv patogenih bakterija i enteropatogena. Ove osobine su vjerovatni razlog upotrebe meda narodnoj medicini, posebno za liječenje kašlja i prehlade. Poznato je da kontrolisana konzumacija meda može da spriječi probleme sa zubima poput karijesa.

Protivupalna svojstva: Zahvaljujući dokazanoj antioksidativnoj aktivnosti, med se smatra prirodnim lijekom za liječenje inflamatornih stanja poput upale grla, astme, mukozitisa, gastroenteritisa itd.

Antioksidativna i antibiotska svojstva: Prirodni med deluje antioksidativno i antibiotski. Ova svojstva meda koja promovišu zdravlje učinila su ga najrasprostranjenijom namirnicom među djecom.

Prebiotička svojstva: Med deluje kao prebiotik. To znači da pomaže u održavanju zdravog mikrobioma crijeva kod djece.

Ublažava refluks želudačne kiseline: Ako djete pati od GERB-a, tada se med može koristiti za olakšanje. Unos meda ublažava ovo stanje oblaganjem jednjaka i sluznice želuca. Ovo spriječava protok hrane i želudačnog soka nagore i na taj način pruža olakšanje.

Ublažava zatvor i dijareju: Zatvor i dijareja nisu rijetki kod djece. Dakle, ako pate od ovih stanja, sirovi manuka med se može uzimati na prazan stomak da bi se dobilo olakšanje.

Evo nekoliko načina na koje rafinisani šećer možete zameniti medom:

Ovsenoj kaši dodajte med za poboljšanje ukusa.

Umjesto da dodate šećer, dodajte med da biste zasladili mlijeko.

Namažite med na tost hljeb.

Pomješajte jogurt i med da biste napravili ukusan prilog.

Ako vaša djeca vole slatkiše, umjesto šećera u kolače možete dodati med.

Namažite med po palačinkama i vaflima.

Koristite ga kao aromu ili/i kao zamjenu za šećer u hrani.

Važne napomene:

Prestanite da dajete djetetu med ako primjetite neželjene efekte kao što su problemi sa disanjem, slabost mišića i zatvor!

Ne poslužujte previše meda djeci! Med je bogat kalorijama i sadrži slobodne šećere poput fruktoze, što kod prekomjerne konzumacije može dovesti do neželjenog debljanja, zubnog karijesa i želudačnih problema. Dakle, samo umjerenost u upotrebi!

Provjerite datum proizvodnje i sadržaj naveden na etiketi tegle meda.

Ne držite ga na otvorenom bez poklopca, jer se može kontaminirati insektima i prašinom.

Čuvajte teglu sa medom na hladnom mestu.

Piše: Tamara Nikoličić,dipl. biolog i master prof. biologije

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button