Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Zašto je Nutella tako fina? Puna je umjetnih okusa, šećera, mlijeka bolesnih krava, GMO soje…

Zašto je Nutella tako fina? Puna je umjetnih okusa, šećera, mlijeka bolesnih krava, GMO soje…

Zaista bih vam htjela reći da je Nutella odličan izbor za svaki početak dana kao što svaka reklama o istoj govori, ali ne mogu jer bi to bila laž.
Koliko je god grozno biti glasnik loših vijesti, vrijeme je da se zauzmemo za sebe i svoju djecu i kažemo ne GMO proizvodima koji nam se gotovo poetično reklamiraju pod krinkom zdrave hrane.

Pitam se kad se dogodio taj trenutak, taj preokret u našoj glavi da smo postali toliko podložni utjecaju, toliko naivni i toliko lijeni razmisliti na trenutak prije nego navalimo na police u potrazi za svojim primjerkom tihog ubojice koji nas opetovano truje iz dana u dan, a mi mu dozvolimo jer slijepo vjerujemo mami iz reklame koja kaze da je zdravo i da je Nutella pravi primjer nutritivnog obroka. Priznajem da naoko djeluje bezopasno zbog krajnje jednostavnih sastojaka kao što su mlijeko, lješnjaci i šećer. Čak i mama iz reklame jedva čeka da nahrani djecu Nutellom, pa zašto ne bi i mi?

Čak se poistovjećujemo s njom jer su i naša dječica nakon obroka Nutelle spremna “grabit” u dan, mada mi se čini da su spremnija zagrabit’ jos Nutelle. Mama iz reklame se jako trudi uvjeriti nas da je Nutella dio zdravog obroka, mada ona zapravo nije dio ničega zdravog. Naravno da nisu svi sastojci Nutelle nezdravi i GMO,   ovdje ću vam navesti četiri najštetnija.

{youtube}h99_vkuRmtc{/youtube}
 

OPASNOSTI NUTELLE:

SOJA

Mnogi će se suprotstaviti ovom mišljenju jer azijske kulture konzumiraju soju često i već stoljećima i sigurno je zato dobra i za nas. Azijske kulture zapravo konzumiraju vrlo male količine prirodno uzgojene soje, znači ni približne količine kao mi. Konkretnije, u ovom slučaju govorimo o sojinom leticinu, a on vam nije prijatelj. Zašto? Zato što je npr. povezan s tim da uzrokuje tiroidnu depresiju, nekontrolirano povećanje tjelesne mase, malaksalost, kašnjenje menstruacije, prerani ulazak u pubertet, te rak dojke. Ne, ne, nije vam prijatelj taj sojin leticin.

 

ŠEĆER

Šećer od genetski modificirane šećerne repice poznat i kao jako jeftin pun pesticida te izmijenjen šećer koji naše tijelo niti ne raspoznaje kao šećer. Najbitnije je da je jefin. Manje bitno je da takve šećere nazivamo neurotoksinima zbog njihove sposobnosti da prijeđu krvno moždanu barijeru te prilikom toga uzrokuju smrt moždanih stanica. Također ih se povezuje sa slučajevima kao što su ADD, ADHD, autizam, depresija, tjeskoba, migrena i sl.

 

OBRANO MLIJEKO

Odmah si u startu iz glave izbijte sliku zelene livade i vesele kravice jer stvarnost je vrlo drukčija. Ono što smo dobili nije obrano mlijeko, već gnojem ispunjeno mlijeko bolesnih krava koje su tovili GMO kukuruzom, antibioticima i ko zna s čim sve ne da uz što manje troškova izvuku što više bolesnog mlijeka koje su dodatno zlostavljali sve dok nisu iz njega izbili i posljednji “mu”. Zatim u konačni rezultat iliti bijelu tekućinu bez okusa i mirisa koju toliko vole nazivati mlijekom dodaju mlijeko u prahu koje je inače krcato najopasnijim tipom holesterola ikad.

 

VANILLIN

Etiketa kaže bez umjetnih boja, zanimljivo kako su prigodno zaboravili spomenuti umjetne okuse kao što je spomenuti vanilin. Vanilin vara vaš mozak i mislite da osjetite pravu vaniliju. Mozak vam je zbunjen, vanilin dobiva bitku i još vas šuta dok ste dole prelazeći krvno moždanu barijeru kao neurotoksin i ubija vam par moždanih stanica kad je već tamo. Usto, vanilin je iznimno opasan jer izaziva ovisnost povezujući se s receptorima u vašem mozgu uzrokujući otpuštanje serotonina ili “osjećam se super” hormona. Još jedna zanimljiva stvar je da se jefino proizvodi u Kini na bazi petroleja, a Kina je vodeći proizvođač vanilina u svjetu i glavni distributer proizvođačima hrane diljem svijeta.

Vrijeme je da podvučete granicu i kažete ne neurotoksinima, ne GMO šećeru, ne jeftinom i umjetnom vanilinu, vrijeme je da kažete NE Nutelli, legalnom trovaču vas i vaše djece.

 

dnevno.hr

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com