Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Zašto Indija želi uhapsiti osnivača Peace TV Zakira Naika

Zašto Indija želi uhapsiti osnivača Peace TV Zakira Naika

Na Facebooku ga prati 16 miliona ljudi, a na Twitteru 150.000. Održao je više od 4.000 predavanja o islamu širom svijeta. Ali, Zakira Abdula Karima Naika, popularnog televizijskog propovjednika islama, sada traže indijske vlasti.

Problem je nastao prošlog ljeta, kada su vlasti u Bangladešu rekle da je jedan od napadača na kafić u prijestonici Bangladeša Dhaki, prilikom čega su smrtno stradale 22 osobe, bio inspiriran Zakirom Naikom.

Bangladeš je odgovorio zabranivši Peace TV, islamski kanal koji se emitirao iz Dubaija i koji je Naik osnovao 2006. i iz kojeg tvrde da njihova publika ima 100 miliona ljudi širom svijeta.

Pedesetjednogodišnji Naik izjavio je da nije podržavao nasilje i objavio je videosnimak u kojem je rekao: “Ubijanje nedužnih osoba drugi je najveći grijeh u islamu.”

Međutim, u novembru je indijska Nacionalna istražna agencija (NIA) podnijela zvaničnu policijsku prijavu protiv Naika i neprofitne Fondacije za islamska istraživanja (IRF), smještene u Mumbaiju, koju je on osnovao 1991, optuživši ga za upuštanje u nezakonite aktivnosti i promoviranje vjerske mržnje.

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top