Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Zašto djeca kopaju nos?

Zašto djeca kopaju nos?

Zašto djeca kopaju nos i jedu „govanca“? Da li je to stvarno njima ukusno ili je razlog psihološki? – Doktore, recite, molim vas, zašto djeca kopaju nos i jedu „govanca“? Da li je to stvarno njima ukusno? Ili je razlog psihološki? Želim da razumem o čemu se tu radi.

Dr Komarovski: Vaše pitanje je divan primjer toga da je čovek, a posebno njegovo ponašanje – prevelika zagonetka. To jest, i pored toga što mnoga djeca stalno kopaju nos i nastoje da sve iskopine strpaju u usta, i bez obzira što je to vrlo raširena pojava, medicinska nauka nema pojma zašto to zapravo čine.

Treba ipak reći da neki naučnici analiziraju tu situaciju i vrlo se trude da u nauci pronađu svrhu kopanja nosa i jedenja „govanaca“. Navodno, u slinama iz nosa, kao prvo, postoji mnoštvo najrazličitijih faktora imunološke zaštite, a kao drugo mnoštvo najrazličitijih mikroba. Bazirajući se na toj činjenici, mudri doktori vele da je sistematsko jedenje slina i „govanaca“ – instinktivna radnja koja predstavlja divan način zaštite od alergijskih oboljenja.

Kao argument se navodi činjenica da su u porodicama, u kojima djeca nisu non-stop na oku, a roditelji se ne pridržavaju baš striktnih higijenskih navika i lijepog ponašanja pa ne sputavaju djecu da čačkaju nos – alergijska oboljenja rijeđa, a djeca lakše prenose zarazne bolesti.

Taj argument izaziva poveliku rezervisanost jer se u principu odavno zna da su nečistoća i mnoštvo mikroba – odlična profilaksa alergija, te zato „govanca“ predstavljaju samo jednu i to ne najvažniju komponentu takvog okruženja.

Bilo kako bilo, treba napomenuti da praktično svi naučnici koji pišu o korisnosti kopanja nosa i jedenja iskopina, ističu da je to samo hipoteza koju je u praksi nemoguće dokazati. Nemoguće zato što bi trebalo uporediti dvije grupe djece, pri čemu djeca u jednoj grupi treba da se regularno hrane „govancima“, pa naučnicima ne polazi za rukom da pronađu dovoljan broj roditelja zainteresovanih za takav eksperiment.

Da zaključimo:

Zašto djeca jedu „govanca“ – nauci nije poznato.
Sama činjenica da je „govance“ pojedeno ne nanosi štetu djetetovom organizmu.
Čačkanje nosa i jedenje iščačkanog – nije lijepo i nije u skladu s lijepim ponašanjem.
Ako se kod vašeg djeteta stalno prave „govanca“ to znači da vaše dijete stalno diše suv i topao vazduh – jer to upravo dovodi do sušenja slina.

Izvor: komarovskiy.net/ 

Prevela: Vesna Smiljanić Rangelov

detinjarije.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top