Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Zapostavili ste nas: Krajišnici nezadovoljni maćehinskim odnosom Sarajeva

Zapostavili ste nas: Krajišnici nezadovoljni maćehinskim odnosom Sarajeva

Na inicijativu Azre Hadžić i Seada Jusića, poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, početkom ovog mjeseca održan je sastanak svih zastupnika u Parlamentu Federacije BiH koji dolaze s područja Unsko-sanskog kantona

 

Piše: Nedžad Novalić

Ova ideja u realizaciji je dobila ime “Neformalni klub zastupnika”, a činit će ga zastupnici u Parlamentu FBiH koji dolaze iz SDA (Bašagić Esad, Mulalić Kasim, Kamber Asim), zastupnici SBB-a (Hadžić Azra, Jusić Sead, Havić Hajrudin), zastupnica SDP-a Mira Ljubijankić, zastupnici A-SDA (Topčagić Mirsad i Kurić Ismet) te zastupnici Zulić Almir (DF) i Đogić Elma (Laburisti BiH).

Od 37 imenovanih ministara i zamjenika, samo jedan iz Krajine

Krajina je posebno nezadovoljna predstavljanjem u izvršenoj vlasti na nivou Federacije BiH i države. Od ukupno 37 imenovanih ministara i zamjenika na nivou države BiH i Federacije BiH, samo jedan od njih je iz Krajine. Za razliku od Sarajeva odakle dolazi sedam ministara, među njima i premijer BiH Denis Zvizdić (SDA), zatim Tuzle odakle ih dolazi pet, među njima i premijer FBiH Fadil Novalić (SDA), ili Mostara odakle dolazi 8 ministara, među njima dva ministra finansija, Krajina je dobila samo sektor poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na nivou Federacije BiH. Također, na čelu Vijeća ministara i Vlade Federacije Bih nikada nije bio kadar iz USK.

Sead Jusić (SBB) kaže za Klix.ba kako Neformalni klub zastupnika u Parlamentu Federacije BiH koji dolaze iz USK neće imati formalnog poslovničkog djelovanja ali da ovakav klub i ne mora biti formalno priznat da bi dao određene efekte.

“Bio sam u Parlamentu FBiH od 2007. do 2010. i tada smo razgovarali kako bi trebalo osigurati neki mehanizam za sinhronizaciju zahtjeva i aktivnosti iz USK. Jednostavno, i tada smo vidjeli da je odnos Sarajeva prema Krajina po onoj narodnoj: Daleko od očiju, daleko i od srca”, kaže Jusić.

Nijedna značajnija investicija

On dodaje da Krajina nije dobila niti jednu značajniju investiciju još od okončanja rata.

“Ugušen je Agrokomerc. Pa evo neki dan smo imali Strategiju razvoja poljoprivrede u FBiH u kojoj piše da je proizvodnja piletine pet puta veća nego predratna proizvodnja. A nama iz Sarajeva dolazi stalno priča kako Agrokomerc nema perspektivu, da je to prevelik kombinat i sl. Potom, ne treba zaboraviti Žitopreradu koja je bila jedan od najpoznatijih mlinova u ovim krajevima a koji danas ne postoji. Ovakvih primjera, nažalost, ima još”, dodaje Jusić.

Nacionalni park Una (Foto: Adis Tanović)

Jusić, koji je nekada bio član SDA, kaže kako, što zbog odnosa stranačkih centrala što zbog samih unutarkrajiških sukoba, Krajina nikada nije imala predstavnika u Sarajevu koji bio bio dovoljno uvažavan.

“Svaki Krajišnik koji bi iole nešto značio bude gurnut u stranu”, dodaje Jusić.

Sve ovo su razlozi zašto su Krajišnici početkom juna sjeli i dogovorili se da zanemare svoje političke i stranačke razlike i ujedine se u borbi za Krajinu.

“Sjeli smo i rekli hajde da neke inicijative koje su za opću dobrobit Krajine zajedno guramo. Dogovorili smo se da, ako je to zgodnije, neke inicijative gura opozicija, ali uz pomoć onih Krajišnika koji su u stranci koja je na vlasti. Opet, ako je zgodnije da nešto predlože oni koji su na vlasti mi iz opozicije ćemo to podržati”, kaže Jusić.

Neće nas više moći ignorisati

On dodaje da inicijativa koju podrži svih 11 zastupnika u Parlamentu Federacije BiH neće moći biti ignorisana i da će itekako imati težinu.

Već na narednoj sjednici Parlamenta Federacije BiH najavljuju da će imati i prve inicijative koje će podržati svi Krajišnici.

Na pitanje kako će stranačke centrale reagirati na ovakvo organiziranje krajiških zastupnika, Jusić kaže kako ova inicijativa nije u suprotnosti s politikom bilo koje stranke.

“Kakva je to stranka kojoj može biti problematičan prekogranični projekt ‘Milion stabala kestena za Krajinu, Kordun i Baniju’. Ako nekoj stranci smeta nešto što traži nas 11, ako se mi usaglasimo da je to interes za Krajinu, onda ja i ne želim biti u takvoj stranci”, kaže Jusić.

Vlada USK na čelu s premijerom Saračevićem

Neformalni klub je održao i prvi sastanak a predsjedavao je Jusić kao inicijator. Prvom formalnom sjednicom predsjedavat će Esad Bašagić iz SDA jer ova stranka ima i najviše zastupnika u Parlamentu Federacije BiH. Dogovoreno je da se što prije osigura sastanak premijera USK Izudina Saračevića sa svim delegatima iz Parlamenta FBiH ali i iz Parlamentarne skupštine BiH koji dolaze s područja USK.

Neformalni klub zastupnika iz Krajine podržat će i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, potvrdio je za Klix.ba Senad Šepić. On kaže da je slična inicijativa postojala već ranije, ali je problem bio u realizaciji.

“Bio sam inicijator prvi i drugi put kad sam bio u Paramentu FBiH 2004. i 2007. I u Sarajevu i u Bihaću sam okupljao ljude, a osim zastupnika pozivao sam i predstavnike Vlade USK i načelnike iz Krajine. I ovaj put to treba tako raditi. Svakako da podržavam i ovu inicijativu te ću se rado uključiti”, kaže Šepić.

On dodaje da će pozvati i kolegu Jasmina Emrića iz Parlamenta BiH da se pridruži i da zajedno koordiniraju važne stvari za Krajinu jer je evidentno “da nismo tretirani kako zaslužujemo”.

Šepić vjeruje da se mnoge stvari mogu urediti Zakonom o ravnomjernom regionalnom razvoju i ulaganjima u BiH kojeg Vijeće ministara treba ponuditi Parlamentu u što skorijem periodu.

“To može biti sistemsko rješenje za bolji status ne samo regije Krajina nego i bilo koje druge, posebno udaljenijih i manjih regija u BiH”, kaže Šepić.

klix

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top