Vijesti iz zemlje

Zapadni Balkan od danas zvanično bez rominga: Cijene razgovora iste kao u domaćem saobraćaju

U zemljama Zapadnog Balkana maksimalna cijena naknada za roming u mobilnoj telefoniji od danas će se primjenjivati u skladu sa pravilom “kao u domaćem saobraćaju”, što je definisano Sporazumom o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, javlja Anadolu Agency (AA).

U pitanju je sporazum kojeg su zemlje Zapadnog Balkana potpisale na digitalnom samitu u aprilu 2019. godine u Beogradu.

Kako je saopšteno iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) uvođenjem pravila “u romingu kao u domaćem saobraćaju” korisnici će plaćati usluge u skladu sa tarifnim paketom/opcijom koju su ugovorili sa svojim operaterom za domaći saobraćaj, odnosno neće plaćati dodatne naknade kada putuju unutar regiona Zapadnog Balkana.

Saobraćaj koji se ostvari unutar regiona Zapadnog Balkana (pozivi, SMS poruke, mobilni internet) će biti naplaćen ili oduzet od bonusa uključenog u tarifni paket na isti način kao da je korisnik kod kuće. Za korisnika će biti isto da li koristi mobilni telefon dok putuje unutar regiona Zapadnog Balkana ili ga koristi u Bosni i Hercegovini.

“U skladu sa Pravilom o primjeni politike primjerenog korištenja i procjeni održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulisane maloprodajne usluge rominga i Odlukom o cijenama usluga rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, operateri su izvršili izmjene i dopune cjenovnika, te kreirali dokument Uslovi korištenja roming usluga u regionu Zapadnog Balkana, u kojem su precizno definisani uslovi i cijene korištenja roming usluga u regionu Zapadnog Balkana, a koji su dostupni na web stranicama operatera”, navodi se u saopštenju.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button