Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Zamjenska država na Sinaju i u Gazi: Nazire li se kraj Palestine?

Zamjenska država na Sinaju i u Gazi: Nazire li se kraj Palestine?

Prije nekoliko godina bila je zabranjena i sama pomisao na podršku Palestini [Reuters]

Piše: Mohamed Mohsen Watad

Prijedlog o “zamjenskoj državi za Palestince u Gazi i na Sinaju” kompatibilan je s općom izraelskom vizijom, koja isključuje rješenje sa dvije države. Također je u skladu i sa stavom nove američke administracije, koja je nagovijestila da je moguće postići mir na Bliskom istoku, pa čak i bez uspostavljanja palestinske države.

Izraelski ministar bez portfelja Ayoub Kara spomenuo je ovaj prijedlog u svom statusu na Twitteru, gdje je napisao da su se premijer Benjamin Netanyahu i američki predsjednik Donald Trump dogovorili o usvajanju, kako ga je nazvao, plana egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija za uspostavljanje palestinske države u Gazi i na Sinaju.

Adnan Abu Amer, istraživač koji se bavi pitanjem Izraela, smatra da ovo još nije zrela ideja. Međutim, kaže da, iako postoji neslaganje o tome je li ovo realan prijedlog, ima i onih koji smatraju da sporazum o prijenosu suvereniteta nad otocima Tiranom i Sanafirom s Egipta na Kraljevinu Saudijsku Arabiju, uz odobrenje Izraela, “nagovještava spremnost Kaira, strateškog saveznika Tel Aviva, da usvoji prijedlog o razmjeni teritorije na Sinaju i da je dodijeli Palestincima”.

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top