Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Zaljevsko vjeće za saradnju: Prvi put na strani Katara, a protiv Egipta

Zaljevsko vjeće za saradnju: Prvi put na strani Katara, a protiv Egipta

Vijeće zaljevske saradnju odbacilo je optužbe Egipta na račun Katara koje je egipatski predstavnik izrekao, otpužujući Katar da podržava terorizam.

Generalni sekretar Vijeća je u svom zvaničnom saopćenju istakao da “vijeće odbacuje optužbe koje je izrekao stalni egipatski zastupnik u Arapskoj ligi upućene Državi Katar za podržavanje terorizma.” Te optužbe, Generalni sekretar Vijeća je opisao kao “lažne optužbe, lišene svakog vida istine i optužbe koje zanemaruju značajan trud i ulogu Države Katar, zajedno sa ostalim zemljama Zaljeva i ostalim arapskim zemljama u borbi protiv terorizma na svim nivoima.”

Generalni sekretar Vijeća je, također, ocijenio da ovakve izjave Egipta ne doprinose jačanju međuarapske saradnje u vremenu u kojem je arapski svijet izložen brojnim bezbjedonosnim izazovima.

Vijeće zaljevske saradnje obuhvata šest zemalja: Saudijsku Arabiju, Emirate, Kuvajt, Katar, Oman i Bahrejin.

Katar je u srijedu uvečer povukao svog ambasadora iz Kaira na konsultacije, nakon incidenta na zasijedanju Arapske lige, posvećene egipatskom napadu na položaje ID-e u Libiji. Kako je zvanična katarska novinska agencija prenijela, povlačenje ambasadora uslijedilo je nakon što je stalni zastupnik Egipta u Arapskoj ligi optužio Katad da podržava terorizam.

Suština verbalnog sukoba Egipta i Katara bio je zapravo jedan od članova saopćenja Arapske lige u vezi koga je Katar bio suzdržan a koji definira pravo Egipta “da u pogledu zaštite svojih legitimnih prava izvodi vojne napade na položaje terorističkih organizacija.”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na tu uzdržanost Katara reagirao je Tarik Adil, stalni zastupnik Egipta u Arapskoj ligi koji je kazao: “Shodno našem tumačenju ovakvog stava Katara, mi u Egiptu smatramo da je ovo obznana katarskog stava o podršci terorizmu.”

Ministarstvo vanjskih poslova Katara u svom zvaničnom saopćenju je istaklo: “Katar osuđuje ovakve napete izjave koje miješaju nužnost borbe protiv terorizma i ubijanje i ranjavanje nedužnih civila.”

Ovakvo reagovanje zaljevskih zemalja na optužbe Egipta je prvo u kojem je iskazana podrška Kataru, koji je od vojnog puča u Egiptu, jedna od glavnih meta egipatske spoljne politike. Egipat otpužuje Katar da je pruživši utočište za brojne vođe pokreta Muslimanske braće, stao na stranu “terorista”. Zategnuti odnosi Egipta i Katara u prošlosti su rezultirali povlačenjem ambasadora Saudijske Arabije, Bahrejina i Emirata iz Katara, ali, dolaskom novog saudijskog kralja, politički kurs zaljevskih zemalja polako se mijenja.

islambosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top