Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > “Zaključak” se već primjenjuje: Daktilografkinja VTSV-a zbog hidžaba prebačena na drugu poziciju

“Zaključak” se već primjenjuje: Daktilografkinja VTSV-a zbog hidžaba prebačena na drugu poziciju

Nakon što je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VTSV) zatražilo od rukovodilaca pravosudnih institucija u BiH da uposlenicima skrenu pažnju na zabranu nošenja vjerskih obilježja, u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu su pronašli solomonsko rješenje. Prema riječima glavne sarajevske tužiteljice Dalide Burzić, u ovoj instituciji je samo jedna pokrivena žena, koja je zaposlena kao daktilografkinja, pa je prebačena na drugo radno mjesto.

Preporuka Vijeća

– Ta uposlenica je prebačena da bude daktilograf kod sekretara Tužilaštva. Ona više ne vodi zapisnike prilikom saslušanja. Međutim, niko od nje nije tražio da skine maramu prilikom dolaska na posao, niti bismo ikada nešto tako tražili. Osim toga, ni u kom slučaju ne postoji diskriminacija da bi neko mogao izgubiti posao, ili da bi mu bilo uskraćeno zaposlenje zbog vjerskog obilježja. Što se tiče odluke VSTV-a, mi poštujemo hijerarhiju i provodimo tu odluku. Zapravo, tu se više radi o jednom dopisu, odnosno preporuci, a ne o formalnoj odluci ili zaključku, jer dokument koji smo dobili nema preambulu, niti nosi formalni naziv odluka – kazala nam je Burzić.

Prema njenim riječima, i ranije su pravosudne institucije u Sarajevu vodile računa o ovom pitanju.

– Postojao je prećutni dogovor i u Općinskom sudu i u Tužilaštvu da pokrivene osobe ne učestvuju u procesima protiv ratnih zločina, posebno kada su optuženi pravoslavne vjeroispovijesti. To nije činjeno ni zbog Suda ni Tužilaštva, nego da ne bi niko mogao zbog toga u pitanje dovesti nepristrasnost sudskog procesa – dodala je Burzić.

Zaključak o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama VSTV je donio u septembru prošle godine.

Garancije u Ustavu

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U vezi s nedavnom odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH saopćenjem za javnost su se oglasili jučer i iz SDA. Ocjenjuju da se VTSV bez jasno vidljivog razloga, upustilo u osjetljivo pitanje o ograničavanju vjerskih sloboda u Bosni i Hercegovini, mada je ovo pitanje zagarantovano Ustavom BiH, Univerzalnom deklaracijom UN-a o zaštiti ljudskih prava, Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i Zakonom o zabrani diskriminacije.

– VSTV uvodi ovo pitanje u državne organe na mala vrata, kroz zaključke i kodekse, a ne kroz zakon i parlamentarnu raspravu, te na taj način sužava transparentnost svoga rada. Način na koji VSTV normira ovo pitanje je nedorečen, čime je ostavljen prostor za manipulacije. Zar mahrama kod muslimanki, koja je usađena i u tradiciju ovog naroda i u vjersku obavezu, može biti vjersko obilježje podložno zabranama? To nas podsjeća na vremena kojih se nerado sjećamo. Bilo bi jako interesantno vidjeti spisak vjerskih obilježja koja su podložna zabranama, a koji bi nam ponudilo VSTV – navode u SDA.

VSTV je na ovaj način prekoračilo svoje ovlasti i uznemirilo javnost, stoga, tražimo da stavi izvan snage navedeni zaključak, a pitanje ograničavanja vjerskih sloboda i zabrane nošenja vjerskih obilježja razmatrati kroz parlamentarnu proceduru, javnu raspravu i eventualnu izmjenu zakona iz ove oblasti, navode u ovoj stranci.

(Faktor.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top