Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Zagreb: Institut za arapski jezik i islam obilježio dan arapskog jezika

Zagreb: Institut za arapski jezik i islam obilježio dan arapskog jezika

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj obilježila je Međunarodni dan arapskog jezika u Islamskom centru predstavljanjem Instituta za arapski jezik i islam, prve znanstvene institucije Islamske zajednice u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Stručni voditelj obrazovanja pri Institutu za arapski jezik i islam u Zagrebu Fahrudin Haseljić istaknuo je kako se danas obilježava Međunarodni dan arapskog jezika koji se obilježava od 2012. na inicijativu UNESCO-a, s obzirom da je arapski jedan od šest službenih jezika UN-a i peti po rasprostranjenosti u svijetu.

Haseljić je dodao kako je Institut za arapski jezik i islam osnovao Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj početkom ove godine.

“Započeli smo s radom u jesenskom semestru, imamo već tri skupine polaznika. Radimo na učenju arapskog jezika, promoviramo arapski jezik, arapsku i islamsku kulturu i civilizaciju i nudimo kurseve ‘Upoznaj islam’ na kojima nudimo relevantne informacije o islamu te nepatvorene i originalne osnove o islamu“, kazao je Haseljić.

Istaknuo je kako je riječ o jedinom programu učenja arapskog jezika u Hrvatskoj koji je odobren od strane Agencije za obrazovanje pri Ministarstvu obrazovanja Republike Hrvatske

U januaru naredne godine počinje upis u novi semestar učenja arapskog jezika na kojega se mogu upisati svi zainteresirani polaznici.

Program sadrži osam modula, ukupno četiri godine, no Haseljić poručuje kako su godina i pol do dvije dovoljne da se osoba može solidno koristiti ovim jezikom.

Postoje kursevi za odrasle i djecu, a skupine se formiraju prema predznanju jezika, obrazovanju polaznika itd.

Na svečanosti u Islamskom centru okupio se velik broj polaznika kurseva te članova Islamske zajednice i simpatizera.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com