Moj vrt

ZAČINSKO I LJEKOVITO BILJE V dio

Mi,kao pojedinci,ne možemo da utičemo u velikoj mjeri na globalno zagađenje,ali u svoje neposredno okruženje možemo da dozovemo prirodu kod nas,sađenjem i sijanjem što raznovrsnijih biljaka.
Poljoprivredna proizvodnja se sve više okreće rješenjima koja zadovoljavaju cilj nje same,a to je proizvodnja dovoljne količine hrane,primjenom bioloških metoda gajenja,zaštite i prerade.
Staništa mnogih korisnih insekata i drugih životinja odavno su narušena,a samim tim i prirodna otpornost biljaka.
Zato u svoj vrt trebate privući što veći broj korisnih insekata koji će doprinijeti prirodnom smanjivanju broja štetočina.
Za vaš vrt,danas vam preporučujemo još nekoliko korisnih biljaka.
PELIN 
Pelin (Artemisia absinthum) je otporan i skroman grm koji raste u cijeloj Evropi,izuzev sjevernih zemalja.Raste u suvim krajevimai može narasti do 150 cm.
Lišće ima prodoran,oštar miris i gorkog je ukusa.U kuhinji nema veću primjenu,ali primjenu nalazi u narodnoj medicini.Čajeve od pelina treba piti oprezno i uz konsultaciju.
Koristi se pri želučanim tegobama i oboljenjima jetre i žučne kese.
Za gajenje u bašći najbolje je nabaviti bokor od stare biljke i posaditi.Sadržaj ljekovitih supstanci najveći je u početku cvjetanja.
PERŠUN
Peršun (Petroselimum crispum) je još od starih Grka poznat začin.Oni su pravili vijence od peršunovog lista pri proslavama i ovjenčavali njima pobjednike.
Danas je to nezamjenjiv dodatak jelima u kuhinji.Poznat je i kao odličan diuretik.
HREN
Hren (Cochlearia armoracia) ima stupasto oblikovan dugačak i debeo korijen,a biljka je izdržljiva i trajna.
Rezanje i rendanje korijena izaziva suze.Izrazito je ljutog ukusa.U kuhinji se koristi kao dodatak umacima,sosevima i kao prilog uz meso.
Kod nas se dosta upotrebljava.U narodnoj medicini koristi se  kod vodene bolesti,bolesti jetre i žuči ili za obloge.
Najlakše ćemo razmnožiti hren ako gornji dio korijena iz  kojeg izbijaju mladi izdanci odsiječemo i taj dio zabodemo u zemlju.
RUZMARIN
Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je ljekovita i začinska biljka koja se najviše gaji u Sredozemlju,ali uspijeva i u uslovima kontinentalne klime.Od davnina se koristi u običajima vezanim za rođenje i udaju.Omiljen je začin i neke nacionalne kuhinje ne mogu se zamisliti bez njega.
Narod ruzmarin koristi protiv želučanih tegoba,za poboljšanje krvotoka i u liječenju reumatskih oboljenja.
Može se gajiti u saksiji u kući,a na otvorenom je potrebno u toku zime zaštiti biljku od mraza ušuškavanjem lišćem i slamom.
TIMIJAN
Timijan (Thymus vulgaris) je biljka iz porodice usnatica.Danas se gaji u čitavoj Evropi.
Cvjeta ružičasto do tamno-ljubičasto i to od maja ili juna.U kulinarstvu se koristi za začinjavanje raznih jela,pravljenje biljnog sirćeta i kao dodatak jelima od paradajza.
U narodu se koristi za liječenje različitih bolesti.
U bašći se sadi trajni timijan ili se sije jednogodišnji i rasađuje na rastojanju od 20 cm.
Može sijati u saksije i gajiti u kući.
CELER
Celer (Apium glaveolens) je širom svijeta gajeno povrće i začin.
Koristi se korjenasti,lisnati ili sve rasprostranjeniji celer širokih lisnih drški.
Njegova primjena u kulinarstvu je ogromna,a u narodnoj medicini se upotrebljava za čišćenje krvi,spriječavanje nakupljanja tečnosti,spriječavanje stvaranja kamenca u bubregu i za jačanje cjelokupnog organizma nakon oporavka od težih bolesti.
ČUBAR
Čubar,čubra (Saturea hortensis) je začinska biljka porijeklom iz južno evropskih zemalja.
Naraste do 60 cm visine,ima sitne listove,svijetlo-ljubičaste ili bijele cvijetiće i pripada porodici usnatica.
Lišće i stabljika upotrebljavaju se svježe i sušene.
Za salate se uzimaju vršni listići,a u ostalim slučajevima biljka se mora prokuhati zajedno s jelom.
U narodu se koristi protiv grčeva i želučanih tegoba.
Za AKOS – Saima Trako-Silajdžić,dipl.ing.poljoprivrede
Telefon:061 469 971
E-mail:olea.visoko@hotmail.com
akos.ba

Povezani članci

Back to top button