Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Zabrana muslimanskih imena u Tadžikistanu: Parlament razmatra zabranu imena arapskog porijekla

Zabrana muslimanskih imena u Tadžikistanu: Parlament razmatra zabranu imena arapskog porijekla

Tadžikistan bi mogao zabraniti imena koja imaju muslimansko značenje iz straha od radikalizacije stanovnika u ovoj bivšoj sovjetskoj republici.

Predsjednik Emomali Rahmon je uputio zahtjev Parlamentu da razmotri odluku u kojoj bi se zabranilo ministarstvu pravde da prihvate registraciju imena djece koja imaju arapsko porijeklo, navode zvaničnici ove sedmice.

“Nakon prihvatanja ove odluke, uredi u kojima se registruju imena više neće prihvatati imena koja se kose sa pravilima lokane kulture koja znače objekate, floru i faunu kao i imena arapskog porijekla” rekao je Jalolidin Rahimov, minister pravde, a ovu vijest prenosi Ruska novinska agencija Interfax. Ova odluka će se primjenjivati samo za djecu rođenu nakon usvajanja odluke, ali također jedan dio parlamenarnih zastupnika želi izglasati odluku da i oni koji već imaju imena s arapskim porijeklom, da ih promijene u ona koja su bliže kulturi Tadžikistana.

Kako sve više raste popularnost imena koja imaju vezu sa islamom, kao što su Aiša, Asija i Sumejja kao i dodavanje titula halifa i amir, tako su i vlasti ove zemalje odlučile da tome stanu u kraj. 

Vlada je nedavno uvela nova pravila za muslimane i tako im ograničila kretanje na neki način. Tako je uvela pravila ko smije otići na hadždž, te uvela restrikcije za bradu i hidžab. Neki muškarci su prijavili nasilno brijanje brade od strane lokanih sigurnosnih snaga, a na to im je policija odgovorila da je brada protiv državnih pravila, prenjela je Agencija France-Press u aprilu.

Među faktorima koji stoje iza ove kampanje jeste i strah da je ova zemlja postala tlo za ekstremiste, posebno nakon što je u javnost izašao video Tadžikistanske islamske države koja je pozivala na rat protiv vlade. Prijetnja je postala dovoljno velika da je Rusija pristala poslati 1.23 milijarde dolara vrijednosti u naoružanju i vojnoj opremi kako bi spriječila širenje Islamske države te moguće spajanje sa ISILOM ili IDILOM

Uprkos svim odlukama Tadžikistan negira da time ide protiv islama, a to potvrđuje građenjem najveće džamije u Centralnoj Aziji, koja bi trebalo da primi i do 100.000 klanjača.

 

Izvor: doamuslims.org

Za Akos.ba prevela: Emina Suljević

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top