U FokusuVijesti iz zemlje

Za liječenje Taibe Petrovac potrebno više od 200.000 KM: Ko spasi jedan život, kao da je cijeli svijet spasio

– Iskušenje je Allahovo i On za njega daje olakšanje. “Hvala Allahu na svakom stanju” je nešto što se uvijek čulo kroz našu kuću, naš dom. Moja majka otkako je saznala za svoju bolest, svoje iskušenje, nikada ni u jednom trenutku se nije dala pokolebati niti predati. Pozitiva je uvijek vladala, kako našom kućom, tako i gdje god dođemo. Nikada nismo dali da bolest uzme svoje i bude ta koja će nas potisnuti. Najveću snagu u svemu ovome nam daje naša vjera. Vjera u Jednog Jedinog Gospodara i nada u Njegovu milost i olakšanje. Namaz, dova, Kur’an je uvijek bilo nešto gdje smo svi tražili zajedno smiraj i olakšicu – započinje priču Esma Petrovac, kćerka oboljele Taibe Petrovac, vjeroučiteljice iz Konjica.

Njena majka, Taiba, je saznala za svoju bolest prije dvije godine. Imala je određenih problema sa vidom koji nije mogla riješiti. Ubrzo nakon toga kod doktora na Klinici “New Life” u Sarajevu otkriva za svoj karcinom koji se nalazio na desnom oku.

– Doktori je nakon toga hitno prebacuju u Mostar u našu Kantonalnu bolnicu, gdje izvode operativni zahvat i vrše potpunu enukleaciju desnog oka, to jeste potpuno vađenje desnog oka kao cjelovitog organa. Nakon toga, moja majka za sedam do osam mjeseci ne dobija nikakve terapije, nakon čega dolazi do širenja karcinoma na jetri – govori kćerka Esma.

Sa novim nalazima u kojima se vidno primijeti pogoršanje njene bolesti, ona odlazi svom glavnom doktoru koji joj preporučuje operativni zahvat u Hrvatskoj. Prošle godine u julu, nastavlja priču Esma, majka odlazi u Zagreb u kliniku “Merkur”, gdje operativni zahvat radi vrhunski ljekar Stipislav Jadrijević.

– Njegova preporuka, kao svjetskog ljekara, bila je da moja majka bude priključena na imunoterapije. Nakon njenog povratka u Bosnu, počinje borba za imunoterapije. Majka je do sada primila devet kemoterapija nakon kojih nema poboljšanja, što njeni nalazi i dokazuju. Slali smo dopis i molbu u Federalni zavod za zdravstvo u Sarajevu, da nam odobre lijek koji se nalazi na listi. Međutim, zahtjev i molba su odbijeni dva puta, gdje je mojoj majci uskraćeno prvo i osnovno pravo, pravo na liječenje – priča Esma.

Ona naglašava da jedini, trenutni način liječenja jeste priključivanje imunoterapija koji je i najefikasniji lijek za metastaske melanome.

– Nažalost, kao što sam i navela, besplatno liječenje putem Federalnog zavoda za zdravstvo u Sarajevu nam je onemogućeno. Tim putem, kako bi se moja majka mogla izliječiti i vidjeti napredak u njenom ozdravljenju, potrebno je da sami kupujemo taj lijek, čiji godišnji iznos u BiH vrijedi oko 219.600 KM – kaže Esma.

Jedan od trenutnih načina kako pomoći Esminoj majci Taibi jeste putem uplate novca na račun putem ovog Paypal računa, dok se porodici ne omogući otvaranje humanitarnog broja žiro računa.

– Upravo radimo na otvaranju humanitarnog broja žiro računa. Čekamo dozvolu od Opštine u Konjicu, kako bi mogli biti slobodni otvoriti jedan takav račun i biti u mogućnosti objaviti ga javno – ističe Esma.

Vjerujte, govori Esma, kada se insan osloni na Svemogućeg, čovjek osjeti upola manje tereta i brige u srcu.

– Glavnu snagu smo crpili jedni od drugih, od ljubavi i podrške među nama. Moj otac je uvijek govorio: “U ovome smo zajedno, ja, vaša majka i vas troje (misleći na mene, mog brata i sestru). Djeco, držite se zajedno i pričajte sa majkom, ona prolazi kroz teško iskušenje, ne dajmo joj da sama vodi tu bitku”. Ovim putem želim uputiti svim oboljelim, slabašnim, nemoćnim ljudima da se uzdaju u dragog Allaha i da ne gube nadu u Njegovu moć i Njegovu milost, jer čovjek nikada ne zna na kojem pragu će ga stići nafaka u njegovom izlječenju – kaže na kraju Esma.

Poziv na pomoć uputio je hafiz Ammar Bašić čija je Esma bila učenica u Gazi Husrev-begovoj medresi.

– Poštovani prijatelji, svjesni da je mnogo onih koji zloupotrebljavaju dobrotu čestitih među nama, pozivam vas da budemo dijelom podrške jednoj majci kojoj zaista treba naša pomoć – kazao je, između ostalog hafiz Bašić.

(Alem Dedić/Preporod.info)

167506111_492820605461803_3391041793012542344_n.jpg - Za liječenje Taibe Petrovac potrebno više od 200.000 KM: Ko spasi jedan život kao da je cijeli svijet spasio

Povezani članci

Back to top button