Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Za izgradnju škole na Aneksu 1.490.000 KM, za završetak škole u Dobroševićima 900.000 KM

Za izgradnju škole na Aneksu 1.490.000 KM, za završetak škole u Dobroševićima 900.000 KM

Općina Novi Grad Sarajevo zajedno sa Općinom Novo Sarajevo i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo osigurali su još 1.490.000 konvertibilnih maraka za nastavak izgradnje škole na Aneksu, jednog od najvećih infrastrukturnih projekata koji se realizira na području Novog Grada.

Tim povodom u Općini Novi Grad danas je potpisan sporazum o sufinansiranju, kojeg su potpisali v.d pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za obrazovanje, kulturu i sport Tajib Delalić, kantonalni ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljana Pelidija. Nakon potpisivanja sporazuma upriličen je i zajednički obilazak gradilišta.

„Izgradnja škole u naselju Aneks, jedan je od najvećih i najznačajnijih infrastrukturnih projekata koje realiziramo, zajedno sa Općinom Novo Sarajevo i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Škola se nalazi na području, gdje se spajaju dvije općine. Više godina je na ovom području prisutan problem odlaska djece u školu. Ulica Vrbovska je u toku zime veoma neprohodna, nema ni trotoara, pa je bilo i nesreća, tako da je izgradnja škole vrlo značajna za naše stanovnike“, izjavio je načelnik Semir Efendić.

On je podsjetio da je urađeno dosta posla da bi se došlo do početka izgradnje. „Ovdje se nalazio devastirani objekat nekadašnjeg ženskog zatvora, kojeg smo srušili i uklonili. Također, Općina je uradila kanalizacionu mrežu u Vrbovskoj ulici nakon čega je krenula izgradnja objekta.U sklopu školskog objekta gradi se i sportska dvorana, tako da će djeca imati i prostor za tjelesni odgoj. Planirano je da se u ovoj godini završi građevinski dio objekta, a očekuje se da u narednoj godini ova škola bude stavljena u funkciju.

Nakon ovog projekta planirana je izgradnja spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima koje će biti postavljeno u blizini škole, tako da naselje poprima sasvim drugačiji izgled, odnosno dobija jednu vrstu centra.

Ministar Kazazović je kazao da resorno ministarstvo nije u mogućnosti da samo realizira kapitalne projekte, tako da općine Novi Grad i Novo Sarajevo pomažu u skladu sa svojim mogućnostima da riješimo problem infrastrukture za našu djecu. Dodao je da će Vlada KS nastaviti sufinansirati projekat.
Koldžo je podsjetio da ideja za gradnjom škole datira još od 2007. godine, ali da je dolaskom načelnika Efendića na čelo Općine, projekat pokrenut, a sama izgradnja škole počela u maju 2014. godine.

Kako je kazala Ljiljana Pelidija radi se o modernoj školi sa fiskulturnom salom, koja će imati teleskopske tribine. „Školu će moći pohađati više od 850 učenika, a pored učionica i kabineta planiran je poseban prostor za cjelodnevni i produženi boravak djece. Nakon što se završe ovi radovi, ostaće da se urade fini građevinsko-zanatski radovi“, rekla je Pelidija.

Za nastavak radova, u ovoj godini Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS izdvojilo je 500.000 KM, Općina Novo Sarajevo 550.000 KM, a Općina Novi Grad 440.000 KM. Implementator projekta je Zavod za izgradnju KS.

 

Iduću školsku godinu učenici Osnovne škole “Dobroševići” započet će u novim školskim prostorijama

Dan Mjesne zajednice „Dobroševići“ i reintegracije ovog dijela općine Novi Grad Sarajevo obilježen je obilaskom mezaristana u Bojniku i Ahatovićima, te polaganjem cvijeće na spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Armije RBiH kod Osnovne škole „Dobroševići“ i u Ranovači.

Tim povodom delegacija Općine Novi Grad, predvođena načelnikom Semirom Efendićem, predstavnici Savjeta Mjesne zajednice, Osnovne škole „Dobroševići“, političkih stranaka, porodice i prijatelji poginulih, te brojni građani i učenici škole, okupili su se na tom mjestu kako bi odali počast najhrabrijim sinovima, koji su u odbranu naše domovine dali svoje živote.

Nakon toga upriličen je zajednički obilazak gradilišta Osnovne škole „Dobroševići“, gdje su u toku radovi na izgradnji novog dijela školskog objekta, koji bi trebao biti završen do septembra ove godine, tako da će djeca već od naredne školske godine koristiti novi školski prostor.

Kako je ovom prilikom kazao načelnik Efendiće, 2014. godine potpisan je ugovor o sufinansiranju ovog školskog objekta, ukupne vrijednosti 2.015.000 KM od čega je u prošloj godini utrošeno 1.073.000 KM. Od toga je Općina zajedno sa donatorom, kuvajtskom firmom ARDH Aljazera izdvojila 600.000 KM, dok je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade izdvojilo 400.000 KM u prošloj godini. Za ovu godinu obezbijeđena su sredstva za dovršetak radova, od oko 900.000 KM, od čega će Općina obezbijediti 600.000 KM, a u budžetu Kantona Sarajevo planirano je 300.000 KM.

„Iduću školsku godinu učenici ove škole započet će u novim školskim prostorijama. Ovo je jedna od škola koja radi u najtežim uslovima u Kantonu Sarajevo, zbog nedostatka prostora. Nastava se odvija u tri smjene i u veoma neuslovnim prostorijama. Nakon izgradnje novog objekta uz postojeću školu, taj problem će biti riješen, a obzirom da škola nije imala ni fiskulturnu salu, planiramo od naredne godine započeti i izgradnju fiskulturne sale“, kazao je načelnik Efendić, ističući da je završen projekat i izdata građevinska dozvola za izgradnju fiskulturne dvorane, te da će se naredne godine planirati sredstva za njenu izgradnju.

Edina Bašić v.d. direktorica škole „Dobroševići“ izrazila je zadovoljstvo izgradnjom novog prostora škole. „Ovo je jedan veliki dan i veliki projekat, kako za mene, tako i za 564 učenika i sve uposlenike naše škole, za cijelu Općinu, Mjesnu zajednicu, ali i Kanton. Izgradnjom školskog prostora riješit će se naš dugogodišnji problem nedostatka prostora za odvijanje nastavnog procesa. Dobit ćemo veli broj učionica i kabineta u kojima ćemo moći da održavamo nastavu onako kako to i zaslužujemo“, izjavila je direktorica Bašić.

Nakon izgradnje školskog objekta i drugih kapitalnih projekata, koji su realizirani u proteklom trogodišnjem periodu naselja u obuhvatu MZ „Dobroševići“ dobila su sasvim novi i ljepši izgled, a stanovnici znatno bolje uslove za življenje.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top