Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Za Dan državnosti Sarajevo se spaja na koridor Vc preko Stupa

Za Dan državnosti Sarajevo se spaja na koridor Vc preko Stupa

Radovi na izgradnji Sarajevske obilaznice privode se kraju, a kompletna moderna saobraćajnica na zapadnom ulazu u glavni grad BiH, trebala bi vrlo brzo biti u funkciji. Njenim puštanjem u promet omogućit će se brži protok vozila i smanjiti saobraćajne gužve na ulazu i izlazu iz Sarajeva.  

Investitor ovog vrlo značajnog infrastrukturnog projekta je JP Ceste Federacije BiH, a radove izvode domaće firme Euro-Asfalt i ŽGP.

Radovi na izgradnji ove saobraćajnice poslije višegodišnjeg zastoja intenzivirani su nakon što je Općina Novi Grad Sarajevo završila eksproprijaciju šest stambenih objekata na što se čekalo skoro sedam godina, a ubrzo potom izdala je i dozvolu za građenje.

Obzirom da lijepo vrijeme pogoduje izvođaču radova, ugovoreni radovi će biti završeni i prije predviđenog roka. Već je završeno oko 95 posto posla i kružni tok u Briješću je 2. novembra pušten u funkciju, tako da već imamo povezanu autocestu sa rondoom i ulazom u grad.

Trenutno se izvode radovi na završnoj fazi uređenja kosina i humuziranju, kao i završni radovi na postavljanju ograde vijadukta Briješće i izrada hidroizolacije na konstrukciji drugog dijela vijadukta Briješće.

Navedena dionica je u velikoj mjeri završena. Svi radovi bi trebali biti gotovi za nekoliko dana , osim mosta preko željezničke pruge na magistralnoj cesti M17, koji će se nakon preusmjerenja saobraćaja početi rušiti i graditi novi.

Puštanjem u promet LOT-a 2a Sarajevske zaobilaznice u funkciju se stavlja 3,5 kilometara autoceste sa dva velika objekta, a to su najveća do sada izgrađena petlja na koridoru 5c -Butila, i najduži do sada izgrađen vijaduk u Briješću, dužine 750 metara zajedno sa kružnim tokom.

Vrijednost svih izvedenih radova na objektima koji će biti pušteni u funkciju je oko 35 miliona eura, što je vjerovatno najveća investicija u infrastrukturi, implementirana u posljednjih nekoliko decenija u glavnom gradu BiH.

Općina Novi Grad Sarajevo, formirala je 16. novembra Komisiju koja će vršiti tehnički prijem završenih radova, što je posao koji se planira završiti do 25. novembra – Dana državnosti BiH.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com