Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > XXL džezva Vispaka u Beču

XXL džezva Vispaka u Beču

Austrijski Wiener Zeitung napisao je članak o Vispakovoj najvećoj džezvi na svijetu, koja je postavljena na Museumsquartier u centru Beča.

Želimo da iskoristimo Beč kao neutralni grad da pozovemo sve građane Beča, koji imaju jugoslavensku pozadinu, kao simobl mira i prijateljstva i zajedno popijemo jednu bosansku kafu, riječi su Fahre Hajdarević predsjednice udruženja „Srebrenica  – Beč“, a koje prenosi u današnjem izdanju Wiener Zeitunga vezano za promociju Vispakove najveće džezve na svijetu u glavnom gradu Austrije.

 

Beč, 14. septembar 2014. – Obična (tradicionalna) kafa se u Beču ne broji u omiljene vrste kafa. Jedno udruženje iz Bosne i Hercegovine to želi u subotu promijeniti, postavljajući čuvenu džinovsku džezvu na MQ (Museumsquartier) u centru Beča.

„Tanka, gorka, izgorena, bez krema, bez substance“, bilo je bečko mišljene o tradicionalnoj kafi (moka kafi) u renomiranoj novini Falter.

U ovu subotu će se stvari promijeniti. Beč dobija pomoć iz Bosne i Hercegovine. 15 Novembra 2014. najveća džezva na svijetu bit će predstavljena građanima Beča. 1, 5 metara mesinga i kapacitet volumena od 650 litara bili su kriterji 2004 za upis džinovske džezve u Ginisovu knjigu rekorda. Džinovska džezva može „proizvesti“ 8000 kafa (fildžana) iz samo jednog kuhanja. Bosansko udruženje “Srebrenica – Beč” će od 11 do 15h predstaviti džinovsku džezvu građanima Beča.

Naša prvobitna misija bila je, podsjetiti građane Beča, ali i šire na genocid, koji se desio u Srebrenici. No, iz tog klišea želimo izaći, te ovom akcijom podjele kafe još jednom podsjetiti na Srebrenicu. Međutim, na ovaj način želimo pokazati da BiH ima i više toga da ponudi, od tužnog sjećanja na protekli rat, rekla je direktorica ovog udruženja Fahra Hajdarević.

Opširnije na portalu Halal magazin:

 

XXL džezva u Beču

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top