Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > WiKey – izum dvojice inovatora iz V. Kladuše mijenja USB stick

WiKey – izum dvojice inovatora iz V. Kladuše mijenja USB stick

Ugrađeni zvučnik i LED indikator obavještava o pristiglim porukama i notifikacijama društvenih mreža [Ustupljeno Al Jazeeri]

Mladi tim inovatora iz Velike Kladuše osmislio je uređaj koji se, pored memorije do 128 GB, može koristiti za razne web servise.

Piše: Fahrudin Smailović

Iza izuma uređaja WiKey stoje dva mlada inovatora, Adel Miljković i Nandino Galijašević iz Velike Kladuše, studenti elektrotehnike, koji su sa svojim timom naporno radili na realizaciji ideje i pripremi same kampanje.

“S ciljem da bismo olakšali dosadašnji prijenos podataka koji se zasnivao na USB flash memorijama, mi smo došli do ideje uređaja koji je već danas poznat kao WiKey”, izjavio je za Al Jazeeru Adel Miljković, idejni tvorac ovog inovativnog uređaja.

On pojašnjava da uređaj WiKey nudi mnogo više od memorije do 128 GB – može koristiti i “kao daljinski za pametne uređaje te se tako njime, recimo, mogu zaključati ulazna vrata, može se pojačati grijanje ili prihvatiti Xbox Live meč”.


Pametni privjesak zamišljen je kao zamjena USB memoriji [Ustupljeno Al Jazeeri]

“S obzirom na to da je kompatibilan s Android, Windows, OS X i iOS operativnim sistemima, moguće ga je povezati sa servisima poput Google Fita i Apple Healtha ukoliko korisnik želi pratiti svoje fitness ciljeve”, opisao je Miljković funkcije uređaja koji izgledom podsjeća na privjesak za ključeve.

Kako je istaknuto na web stranici projekta, ovaj uređaj je konstruiran kako bi se smanjio rizik gubitka ili krađe USB uređaja te povećanja sigurnosti važnih podataka.

WiKey omogućava prenos podataka, pristup fotografijama, dokumentima, video snimcima i drugim podacima bez korištenja nesigurnih USB memorija.

Pritom ovaj uređaj ne koristi Cloud servise, već sve podatke pohranjuje na internu memoriju.

Pored toga, uređaj, putem integriranog zvučnika i LED indikatora, obavještava o dolazećim pozivima, porukama, obavijestima sa društvenih mreža, e-mailovima…

 Opširnije na portalu Al Jazeere:

Izum dvojice Bosanaca mijenja USB memoriju

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top