Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Vrijednosti buđenja u zoru

Vrijednosti buđenja u zoru

Gospodar nas u Kur'anu savjetuje na rano lijeganje i rano ustajanje:

„...i san vaš počinkom učinili“ (Al-Naba’, 9)
Obavljaj propisane molitve kad Sunce s polovine neba krene, pa do noćne tmine, i molitvu u zoru jer molitvi u zoru mnogi prisustvuju.“ (Al-Isra’, 78)

Isto tako, u mnogim hadisima pronalazimo da je velika vrijednost ukoliko idemo ranije na spavanje i ukoliko ustajemo ranije, također:
„Ti učini bereket mome ummetu u ranim jutarnjim satima!“ (Ahmed)
“Dva rekata sabahskih sunneta vrednija su od dunjaluka i svega što je na njemu.'” (Muslim)
Od Ebu Berze r.a se prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. prezirao spavanje prije jacije i sjeljenje poslije jacije – namaza. (Mutefekun alejhi)

 

Naučnici potvrđuju da je najveći postotak ozona u zraku prisutan u najranijim jutarnjim satima i da se postepeno smanjuje kako vrijeme odmiče, u toj mjeri da se jako razrijedi u vrijeme izlaska sunca.

 

Ozon je gas koji ima veoma blagotvoran učinak na nervni sistem i snažno potiče intelektualnu i mišićnu aktivnost. Stoga će oni koji ove rane jutarnje sate provode u spavanju, tokom cijelog dana osjećati nedostatak energije.

 

Jutarnje sunce sadrži vrlo visok stupanj ultraljubičastih zraka koje su nezamjenjive u pogledu stvaranja najprirodnijeg oblika vitamina D. Naša koža proizvodi vitamin D kada je izložena sunčevoj svjetlosti – UV zračenju iz prirodnog izvora. Vitamin D potiče apsorpciju kalcija u kosti. Nedostatak vitamina D uzrokuje oboljenja i prelome kostiju.

 

Još jedan u nizu razloga zašto bismo trebali ustajati u zoru jeste i to da time prekidamo „dugotrajan san“ (san koji traje duže od 7 sati). 7-8 sati uzastopnog spavanja uzrokuje smanjenje tjelesne aktivnosti na minimum, jer se i otkucaji srca smanjuju na minimum, kao i protok krvi u venama. Time se nakupljaju masnoće na zidovima vena, te dolazi do njihovog sužavanja i pojave angine. Ustajanjem na sabah namaz, osiguravamo dovoljnu količinu sna i ne dopuštamo pojavu „dugotrajnog sna.“

 

Vrijedno je naglasiti i to da u našem organizmu postoji hormon kortizon koji djeluje na povišenje krvnog pritiska, razinu šećera i natrija u krvi, te time podstiče energičnu tjelesnu aktivnost. Najveća količina ovog hormona se izlučuje ujutro, pa je, stoga, organizam najspremniji za aktivnost u tom periodu.

Kaže Allah s.v.t.: „Obavljaj propisane molitve kad Sunce s polovine neba krene, pa do noćne tmine, i molitvu u zoru jer molitvi u zoru mnogi prisustvuju.“ (Al-Isra’, 78) 

 

Izvor: nabulsi.com

Prevod i obrada: Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top