Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Vrijedne nagrade za najbolje: Mladi iz Srebrenice i okoline predstavili ideje za razvoj biznisa

Vrijedne nagrade za najbolje: Mladi iz Srebrenice i okoline predstavili ideje za razvoj biznisa

Peti regionalni sajam poslovnih ideja okupio je danas u Bratuncu dvadeset i dvoje mladih iz regije Birač koji su komisiji Sajma i javnosti predstavili svoje ideje o pokretanju sopstvenog biznisa, javlja Anadolu Agency (AA).

Mahom nezaposleni mladi iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Milića i Vlasenice su tokom prethodna tri mjeseca prošli obuku Poslovnog savjetovališta iz Srebrenice za pisanje biznis planova kako bi ideje o pokretanju sopstvenog biznisa i samozaposlenju prezentovali višečlanoj komisiji Sajma sastavljenoj od predstavnika opštinskih vlasti  i predstavnika nevladinih organizacija koje pružaju podršku omladinskom aktivizmu.

Predsjednica Udruženja “Prijatelji Srebrenice” Dragana Jovanović, u čijoj se organizaciji održava ovaj Sajam, pozdravila je mlade preduzetnike.

“Nezaposlenost je definitivno najveći problem sa kojim se susreću mladi i mi u okviru svojih kapaciteta pokušavamo da vam pomognemo da nađete rješenje za taj najveći problem”, rekla je Jovanović.

Najveći broj poslovnih ideja bio je u vezi sa poljoprivrednim djelatnostima, osnivanjem organske proizvodnje jagodičastog voća, povrća ili proširenja postojećih kapaciteta proizvodnje, uzgojem sitne i krupne stoke, a prvi put su se mogle čuti i inovativne ideje o pokretanju manjih poslovnih kapaciteta u turizmu i uslugama održavanja stambenih prostora.

Za prve nagrade Sajma predviđeni su beskamatni krediti u iznosu od 4.000 KM, od kojih 20 posto predstavlja grant, a 80 posto iznosa dobitnici vracaju u 24 rate nakon grejs perioda od godinu dana i dodjeljuju se potencijalnim mladim preduzetnicima koji dolaze iz različitih opština, a čije ideje proglase najperspektivnijim. Drugoplasirani izborom komisije dobijaju podsticaj preduzetništvu robnom nagradom u vrijednosti od 400 KM.

Velibor Rankić, nezaposleni dvadesetosmogodišnji inženjer saobraćaja iz Srebrenice, jedan od polaznika obuke pisanja biznis planova, na Sajmu je predstavio poslovni plan proširenja postojeće proizvodnje maline na prozvodnju džema i soka od maline i osvojio prvu nagradu Sajma kao predstavnik mladih iz Srebrenice.

“Meni će ovo poslužiti kao vjetar u leđa da počnem. Odmah ću se angažovati oko kupovine opreme za proizvodnju džema i soka. Nadam se da ću opravdati povjerenje koje su mi ukazali”, rekao je Velibor prilikom uručenja nagrade.

Jasmina Avdić, poljoprivrednica iz Bratunca, takođe je učestvovala na Sajmu poslovnih ideja i osvojila je prvu nagradu kao podsticaj već postojećoj proizvodnji povrća.

“Nagrada, ovaj put objekat za preradu i skladištenje voća i povrća će mi dobro doći jer to do sada nisam imala, imala sam neki improvizovani, i ja se nadam da ću tim novim objektom prošiti svoju poslovnu ideju”, zadovoljno je izjavila Jasmina.

Kao i prethodnih godina, razvoj omladinskog preduzetništva putem Sajma poslovnih ideja, pored Holandske ambasade i lokalnih samouprava regije Birač, podržavaju i Fondacija Pieter van Baastian, crkvena zajednica Vlaardingen, međunarodne organizacije CRS i UNDP, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, Područna privredna komora Bijeljina i agencija Posao.ba.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top