Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Vrhovni sud Federacije BiH na 5. godišnjicu pogibije Have Šljivić Dovadžija ukinuo presudu Rastoderu

Vrhovni sud Federacije BiH na 5. godišnjicu pogibije Have Šljivić Dovadžija ukinuo presudu Rastoderu

hava

Jučer, 1. aprila 2019. godine, navršilo se punih 5 godina od pogibije pješakinje Have Šljivić Dovadžija, čestite majke dvije djevojčice i supruge, u sarajevskom naselju Nedžarići.

Podsjećamo, pješakinja Šljivić Dovadžija je smrtno stradala u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 1. aprila 2014. godine kada ju je na pješačkom prelazu velikom brzinom udario automobil VW Golf 6 kojim je upravljao Semir Rastoder.

Dan nakon saobraćajne nesreće, osumnjičeni je pušten na slobodu što je izazvalo uznemirenje javnosti te je organizovan protestni skup na mjestu nesreće kako bi građani izrazili svoje nezadovoljstvo radom institucija za provođenje zakona.

Istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo je trajala više od šest mjeseci a optužnica je podignuta 28. oktobra 2014. godine. Suđenje optuženom Semiru Rastoderu je počelo 29. decembra 2014. godine nakon što se optuženi izjasnio da nije kriv. Prvostepena presuda je donesena 15. oktobra 2015. godine a optuženi je osuđen na pet godina i šest mjeseci zatvora. Prema presudi Kantonalnog suda u Sarajevu, dvadesetpetogodišnji Rastoder je upravljajući Golfom 6 na Bulevaru Meše Selimovića udario 27-godišnju Havu Dovadžija, koja se vraćala s posla. Pri tome je Rastoder vozio brzinom od 103 kilometra na sat na saobraćajnici na kojoj je brzina ograničena na 60 kilometara na sat, iako svjestan da upravljajući vozilom na ovakav način može nastupiti zabranjena posljedica.

Više na ovu temu:

Osvrt organizatora na današnje mirne proteste građana u Nedžarićima

Druga godišnjica od pogibije Have Šljivić Dovadžija, pravda još nije zadovoljena

Tri godine od smrti Have Šljivić Dovadžija, pravda još na čekanju

Četiri godine od pogibije Have Šljivić Dovadžija, pravosuđe palo na ispitu

Semir Rastoder osuđen na 5,5 godina za pogibiju Have Šljivić Dovadžija

Postupak po žalbama Tužilaštva Kantona Sarajevo i odbrane pred Vrhovnim sudom Federacije BiH trajao je više od dvije godine. Nakon toliko vremena, Sud je jučer, na petu godišnjicu tužnog događaja, ukinuo prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu zbog proceduralnih razloga i vratio slučaj na ponovno suđenje. Slučajno ili ne, procijenite sami.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com