U FokusuZdravlje

Vrbovica- najbolji prirodni lijek za prostatu

Poklonici tradicionalne medicine tvrde da je najbolji lijek za prostatu vrbovica (Epilobium parviflorum), u narodu poznata i kao svilovina, mala ili bijela mlječika, crveni noćurak, vrbova ružica. Posjeduje izuzetno antiseptičko, antibakterijsko i antiupalno svojstvo, a pojedini travari tvrde da ima i antikancerogenu moć. Kada su upale u pitanju, posebno je efikasna u liječenju bešike, bubrega i bakterija u urinarnom traktu.

Izuzetno je cijenjena u cijeloj Evropi, a posebno u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj. Koristili su je i drevni narodi, ali je tokom vijekova pala u zaborav. Prije nekoliko decenija, iz zaborava je izvukla austrijski herbalist i autor poznatih publikacija o ljekovitom bilju Marija Treben, od tada ona doživljava renesansu i postaje popularna kao nekada. Obilato su je koristili u liječenju vojnika na teritoriji stare Njemačke, Rusije, Tibeta i Mongolije. Američki Indijanci su je zimi mazali da zaštite kožu i od nje pripremali čaj protiv zatvora i tvrde stolice koji su mogle da piju i bebe.

Iskustva osoba koje imaju bolesnu prostatu, ali i druge organe urinarnog trakta, pokazuju da im ova biljka može donijeti izlječenje i vratiti u zdravo stanje. Naročito se pokazala efikasnom kod problema se mokrenjem, koji su uzrokovani uvećanjem i upalom prostate. Pomaže i kod drugih tegoba vezanih za prostatu, posebno kod akutnog prostatitisa izazvanog bakterijom ešerihijom koli, klebsielom, proteusom.

Kod pacijenata koji su operisali prostatu, čaj od vrbovice uklanja osjećaj pečenja i ostale tegobe koje se javljaju u postoperativnom periodu.

Kapsule sa ekstraktom vrbovice-EPIPROSTOL®  domaćeg proizvođača fitofarmaceutskih proizvoda CYDONIA nudi praktično rješenje kod upalnih stanja prostate i benigne hiperplazije prostate (uvećanje prostate).

Jedna kapsula ektrakta vrbovice EPIPROSTOL® zamjenjuje 20 šolja čaja od vrbovice.

EPIPROSTOL®  se koristi jednom dnevno poslije jela  i dostupan je u apotekama širom Bosne i Hercegovine.

akos.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani članci

Back to top button