Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Vođa Hamasa u Konyi pozvao na tursko- palestinsko jedinstvo

Vođa Hamasa u Konyi pozvao na tursko- palestinsko jedinstvo

Halid Miš’al, vođa Hamasovog politibiroa, uzeo je učešće u subotu na Petom redovnom kongresu turske vladajuće stranke, Stranke pravde i razvoja (AK partije), u Konyi. Miš’al je u dvoranu gdje se održavao kongres ušao uz tekbire i  parole podrške od strane pristalica stranke.

Turski premijer Ahmet Davutoglu, čiji rodni grad je Konya, je lično predstavio Miš’ala okupljenima.

„Konya, grad heroja! Vi ste rodili svoje vođe“, kazao Miš’al, čestitajući turskom narodu ‘što imaju Davutoglua i predsjednika Redžepa Tajjipa Erdoana’.

Miš’alovo obraćanje je prekidano tekbirima i sloganima poput ‘Dolje Izrael’, ‘Mudžahid Miš’al’, ‘Svoj život dajem za Hamas’,…

Tokom kongresa Miš’al je pohvalio vođe Turske i pozvao je na jaču tursko-palestinsku saradnju u ‘borbi za oslobođenje Jerusalema’.

„Jaka Turska znači jaku Palestinu. InšAllah, Allah je uz nas i vas na putu ka pobjedi“, kazao je Miš’al okupljenima koji su ga dočekali sa palestinskim i turskim zastavama. Nakon što se zahvalio pozivu turske vlade što ga je pozvala da učestvuje na kongresima stranke u Istanbulu, Ankari i Konyi, Miš’al je kazao: „Demokratska, stabilna i razvijena Turska je izvor snage za sve muslimane. InšaAllah, mi ćemo opet u budućnosti osloboditi Palestinu i Jerusalem“, dodao je Miš’al napominjući da su ‘svi stanovnici Konye izašli na ulice kako bi protestvovali protiv Izraela u prošlosti’.

Davutoglu se također dotakao ovog pitanja u svom govoru pohvalivši stanovnike Konye koji su izašli na ulice u septembru 1980. u znak protesta kada je Izrael jednostrano proglasio Jerusalem kao svoj glavni grad.

„Pozdravljam sve hrabre ljude koji traže povratak Jerusalema… Naša zastava je simbol svih potlačenih u svijetu“, kazao Davutoglu pokazujući na zastave u dvorani..

„Širom svijeta, ova crvena zastava će se vijoriti zajedno uz zastave Palestine, slobodne Sirije i svih drugih potlačenih ljudi“, dodao je on.

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top