Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Vlasenica: Klanjana dženaza za osam Bošnjaka ubijenih od 1992. do 1995.

Vlasenica: Klanjana dženaza za osam Bošnjaka ubijenih od 1992. do 1995.

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen je ukop za osam bošnjačkih žrtava ubijenih od 1992. do 1995. godine. Dženazu-namaz predvodio je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, javlja Anadolu Agency (AA).

Dženaza-namaz danas je klanjana za: Aličević (Haso) Fahrudina (1969.-1992.), Ambešković (Mujo) Muhameda (1959.-1992.), Arnaut (Mujo) Rasima (1962.-1992.), Dautović (Rešid) Aliju (1955.-1992.), Klempić (Osman) Hasniju (1924.-1992.), Mulaibišević (Abid) Nedima (1945.-1992.), Parić (Ibro) Hasana (1954.-1992.) i Omerović (Mustafa) Vehida (1967.-1993.).

Na mezarju Rakita do sada je ukopana 371 osoba, dok posmrtni ostaci još oko hiljadu osoba leže rasuti po bespućima oko Vlasenice.

“On je odveden uvečer u 22 sata od kuće, a ostali su mu žena, sin i kćerkicu je imao od šest godina, a sina 15. Tu je i on negdje. Njih su odmah odveli u logor i nije se znalo ni gdje je, ni šta je s njim, sve do nedavno, kada je izvađen”, ispričao je Sakib Dautović, brat ubijenog Alije Dautovića.

Husein Omerović danas je klanjao dženazu svom najmlađem bratu, Vehidu Omeroviću, koji je rafalnom paljbom ubijen zajedno sa vodičem iz Vlasenice kada su krenuli prema Tuzli 1993. godine.

“Iako je prošlo 25 godina, budući da je on ubijen 21. avgusta 1993. godine na lokalitetu Buljim, na području bratunačke opštine, osjećanja su, mogu reći, svježa i taze do te mjere kao da se to jučer desilo. Iako smo znali da je ubijen, nismo znali kada će biti pronađen makar dio kostiju. Činjenica da danas kopamo taj dio kostiju budi u čovjeku sva osjećanja i doživljaje koji su proživljeni do agresije na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Husein Omerović.

Podsjećajući da je okupacija Vlasenice kulminirala 21. aprila 1992. godine, kada su ovu, prije rata pretežno muslimansku, čaršiju zauzela dva korpusa potpomognuta lokalnim četnicima i kada su počela prva odvođenja Bošnjaka iz njihovih domova, Mujo Hadžiomerović, član Organizacionog odbora 15. kolektivne dženaze istaknuo je da se današnji dan u Vlasenici od strane srpskog stanovništva slavi kao dan oslobođenja.

Hadžiomerović je rekao da su ti isti koji danas slave, ubijali nedužne osobe, među kojima i danas ukopanu Hasniju Klempić, ubijenu u 68. godini.

Na pitanje ko stoji iza organizacije proslave navnodnog dana oslobođenja, Hadžiomerović je odgovorio:

“To je Srpska opština Vlasenica, to praktično Crkva stoji iza toga i, naravno, načelnik provodi po svom protokolu ono što su planirali, od Doma kulture, mislim da su otišli jutros kroz grad i prema groblju, ali zaista je sramno u odnosu na ono što su počinili kada je u pitanju Vlasenica.”

Inače, očekuje se da bi uskoro u Sudu BiH moglo početi suđenje za ratni zločin protiv Miroslava Kraljevića, aktuelnog načelnika Vlasenice, Maneta Đurića, Radenka Stanića i Gorana Garića.

Za ratne zločine u ovom mjestu ranije su osuđeni Dragan Nikolić, zvani Jenki, koji je osuđen u Hagu, dok su Predrag Bastah, zvani Car i Goran Višković, zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH.

Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo više od 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog starosti.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top