Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Vlada Norveške inicira dijalog i susrete vjerskih poglavara Balkana

Vlada Norveške inicira dijalog i susrete vjerskih poglavara Balkana

Tema razgovora bila je upravo ova inicijativa Ministarstva vanjskih poslova Norveške kao i jačanje multireligijske pozornice na Balkanu i Europi te o susretu vjerskih poglavara Balkana.

U cilju što bolje pripreme susreta vjerskih poglavara Balkana biskup Ole želio je čuti razmišljanja ambasadora Makarevića na tu temu, tim više što je bh. ambasador bio godinama involviran u međureligijskom dijalogu u Njemačkoj kao član “Deutsche Islamkonferenz” (Njemačke islamske konferencije) koja se bavila međureligijskim dijalogom na najvišem nivou i tretirala niz važnih tema za muslimane koji žive u Njemačkoj.

Ambasador Makarević se zahvalio biskupu na dolasku i iskrenom pristupu ovoj inicijativi pohvalivši napore koji se ulažu na tom putu dajući punu potporu i spremnost sudjelovanja u njoj te naglasio specijalnu ulogu Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj koja može veoma pomoći i pomaže uopšteno u međureligioznom dijalogu.

Kao slijedeći korak planirano je putovanje u Sarajevo gdje će se biskup Ole susreti s vjerskim vođama u BiH, saopćeno je iz Ambasade BiH u Norveškoj.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top