Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Vlada KS sufinansira cestovno povezivanje Ustikoline i Trnova

Vlada KS sufinansira cestovno povezivanje Ustikoline i Trnova

 

Sredstvima od 600.000 KM Vlada Kantona Sarajevo će sufinansirati projekt cestovnog povezivanja sa Bosansko-podrinjskim kantonom Goražde, kroz nastavak izgradnje puta Foča-Ustikolina-Grebak-Trnovo.

Projekt cestovnog povezivanja asfaltiranjem puta Ustikolina – Grebak – Trnovo, konkretno dionice Mazlina – Grebak u dužini 5.400 metara, pokrenut je u namjeri da se doprinese zajedničkom cilju, koji podrazumijeva rješavanje i stvaranje infrastrukturnih uslova povezivanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u ovom slučaju konkretno mjesta Ustikolina i mjesne zajednice Jabuka, sa Kantonom Sarajevo.

Ovo cestovno povezivanje je od interesa za Kanton Sarajevo, Bosansko-podrinjski kanton Goražde, ali i Bosnu i Hercegovinu te je značaj ovog projekta višestruk.

Njegovom realizacijom će se stvoriti povoljniji uvjeti za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine, dodatno podstaći dalji razvoj Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, posebno njegovih nerazvijenih općina, omogućiti dodatni stimulans za ulaganja i razvoj privrede u regiji Istočna Bosna te povećati mogućnost kvalitetnijeg i većeg korištenja resursa.

Brojna okolna sela bit će cestovno povezana, što će značajno pomoći unapređenju poljoprivredne proizvodnje njihovih stanovnika, ali i razvoju turizma jer ovom području gravitiraju i mnogobrojne kulturno-historijske znamenitosti.

Implementacija ovakvih infrastrukturnih projekata bitno utiče na dodatno jačanje veza Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona, a time i na davanje podrške održivom povratku u Istočnu Bosnu, u skladu sa Aneksom 7 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top