Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Vlada KS smjenila Vahida Ćosića sa dužnosti policijskog komesara MUP-a

Vlada KS smjenila Vahida Ćosića sa dužnosti policijskog komesara MUP-a

Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanoj vanrednoj sjednici, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo donijela Rješenje kojim se Vahid Ćosić smjenjuje sa dužnosti policijskog komesara u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a na osnovu prijedloga Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo od 16.11.2016. godine.

Pravni osnov za donošenje ovoga rješenja sadržan je u Zakonu o Vladi Kantona Sarajevo i Zakonu o unutrašnjim poslovima KS i ono danas stupa na snagu.

Do imenovanja policijskog komesara u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo dužnost policijskog komesara će obavljati načelnik Sektora uniformisane policije u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova, glavni inspektor Mevludin Halilović počevši sa 19.11.2016. godine.

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara MUP-a KS je na hitnoj sjednici održanoj 12.10.2016. godine, a u vezi sa događajima u Kantonu Sarajevo, ocijenio bezbjedonosnu situaciju u Kantonu Sarajevo nezadovoljavajućom. Ocjenjujući ulogu policijskog komesara Vahida Ćosića u ovim tragičnim dešavanjima, izvršena je analiza i prikupljeni su dokazi o postupanju ili nepostupanju policijskog komesara u posljednjih šest mjeseci i to od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije BiH, Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Federalne uprave policije, Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo, premijera Kantona Sarajevo, ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nakon prikupljenih informacija, te izvršene analize rada, Nezavisni odbor je, posredstvom ministra,Vladi Kantona Sarajevo dostavio prijedlog za smjenu policijskog komesara.

Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo je propisano da „ukoliko policijski komesar ne provodi mjere nadzora nad Upravom policije ili mjere nadzora nad primjenom policijskih ovlaštenja“, a što je pokazala provedena analiza, stiču se uslovi za smjenu sa ove dužnosti.
Vlada Kantona Sarajevo je nakon detaljne analize i razmatranja prijedloga Nezavisnog odbora, a imajući u vidu pomenutim Zakonom propisane nadležnosti , donijela rješenje o smjeni policijskog komesara Vahida Ćosića sa ove dužnosti.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top