Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Vlada KS: Prioritet osnivanje IT škola i Fakulteta za informacione tehnologije

Vlada KS: Prioritet osnivanje IT škola i Fakulteta za informacione tehnologije

Vlada Kantona Sarajevo na zadnjoj sjednici imenovala je IT Razvojno vijeće KS koje će koordinirati, organizirati i nadzirati provođenje mjera i politika definisanih u Studiji razvoja IT sektora u Kantonu Sarajevo.

Uz premijera Kantona Elmedina Konakovića, kao predsjedavajućeg, Vijeće čine ministri privrede, finansija, obrazovanja, prostornog uređenja, pravde i uprave Muharem Šabić, Jasmin Halebić, Elvir Kazazović, Čedomir Lukić i Mario Nenadić te direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Šefkija Okerić, Damir Faruk Saračević te četiri člana iz privatnog IT sektora: Zijah Rašidagić (ZIRA d.o.o.), Milad Čerkić (ATLANTBH), Edin Deljkić (KLIKA) i Haris Hadžić (MISTRAL TACHNOLOGIES).

Više od 57 posto zaposlenih u ovom sektoru u FBiH radi u Kantonu Sarajevo i on predstavlja generator razvoja sektora informacionih tehnologija. Kroz program “MarketMarkers”, uz podršku Vlade Švicarske, SERDE i Vlade Kantona Sarajevo, urađena je i usvojena Studija razvoja IT Sektora s ciljem integracije strateških pravaca ubrzanog razvoja ovog sektora i njegovog ukupnog pozicioniranja. Imenovano Razvojno vijeće je zaduženo za rješavanje postojećih problema te pružanje kontinuirane podrške sektoru informacionih tehnologija.

Na današnjoj sjednici Vlada je zadužila novoimenovano Vijeće da, u saradnji sa ministarstvima privrede i obrazovanja, nauke i mladih, zajedno sa SERDA-om poduzmu sve aktivnosti predviđene spomenutom Studijom.

Među prvim zadacima Vijeća su uspostavljanje agencije ili nekog drugog tijela za informacione tehnologije Kantona Sarajevo. Tu je i osnivanje fonda za profesionalno usavršavanje IT obrazovnog kadra u osnovnim i srednjim školama te uspostavljanje programa edukacije edukatora. Jedan od zadataka je pokretanje procedura za osnivanje srednje usmjerene škole za informacione tehnologije, kao i IT gimnazije te finalizacija procesa izrade nastavnih planova i programa za predmet informatika za sve srednje stručne škole i gimnazije.

Vijeće je zaduženo da pokrene aktivnosti za osnivanje Fakulteta za informacione tehnologije u okviru Univerziteta u Sarajevu te da inicira i podrži okončanje priprema i otpočinjanje aktivnosti na uspostavljanju Ars Aevi inovativnog Centra (kombinacija kolekcije moderne umjetnosti i inovativne tehnološke industrije – IT) iz sredstava EU fondova, kako je predloženo Studijom rješenja lokacije i smještaja Ars Aevi.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top