Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Vlada Kantona Sarajevo kreće u obnovu stadiona Koševo i Grbavica

Vlada Kantona Sarajevo kreće u obnovu stadiona Koševo i Grbavica

Kako je objasnila Jasmina Polić, direktorica Centra za sport i rekreaciju (CSR), koja u ime Općine Centar kao vlasnika stadiona upravlja ovim sportskim kompleksom, za ispunjenje pomenutih uslova potrebna je obnova rasvjete na stadionu, VIP loža, sigurnosnih zona, ali i postavljanje grijanja ispod travnatog terena za nesmetanu igru tokom zimskih mjeseci.

Nakon obilaska stadiona na Koševu načelnik Ajnadžić je kazao da Općina Centar i Kanton Sarajevo imaju ozbiljne namjere da promijene ambijent i ispune sve uvjete koje su postavile svjetska i evropska fudbalska asocijacija.

-Prema našim proračunima za ispunjenje ovih zahtjeva potrebno je oko milion maraka. Kada je riječ o ovom stadionu općinska administracija će u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo otklanjati sve uočene slabosti i mane, kako bi tehnički pripremili stadion za odigravanje međunarodnih utakmica. Paralelno sa ovim aktivnostima formirali smo tim koji radi na pripremi međunarodnog javnog poziva kako bi tražili strateškog partnera i investitora sa elementima koje smo definisali u arhitektonskom i ekonomskom privrednom smislu, objasnio je Ajnadžić.

Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove je upoznala premijera Konakovića da su pokrenute aktivnosti za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja za izmjene i dopune Regulacionog plana „Zetra“, što je prvi korak ka realizaciji izgradnje novog stadiona na Koševu sa pratećim objektima.  Modernizacija stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu, osim uređenja postojećeg stadiona po svim svjetskim standardima, podrazumijeva izgradnju hotela, tržnog centra, podzemne garaže, i drugih pratećih objekata.

Nakon obilaska stadiona na Koševu i upoznavanjem sa situacijom premijer Konaković je kazao da će KS podržati projekat obnove stadiona.

-Vlada Kantona Sarajevo na narednoj sjednici će raspravljati o rebalansu budžeta i mislim da smo spremni da minimalno investiramo po 500.000 maraka u obnovu stadiona na Koševu i Grbavici. Općinski načelnik i njegova administracija su dobro pripremljeni, dobro znaju šta je sve Koševu potrebno kako bi dobili sve potrebne certifikate da bi se na njemu mogle odigrati utakmice reprezentacije i druge međunarodne utakmice visokog značaja. Također nam je bitno da i domaći klubovi imaju što bolje uslove za rad i za nastup u domaćem takmičenju kao i da oni koji dolaze u Sarajevo uživaju na našim stadionima, kazao je Konaković.

Današnjem obilasku stadiona na Koševu su također prisustvovali Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika za investicije, Damir Konjičanin, pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina, te Amela Landžo i Anira Dedović iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, kao i predstavnici FK Sarajevo.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top