Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Vlada Kantona Sarajevo će i ove godine podržati nastavu za učenike iz Konjević Polja

Vlada Kantona Sarajevo će i ove godine podržati nastavu za učenike iz Konjević Polja

Vlada Kantona Sarajevo biće i ove godine potpisnica Sporazuma o zajedničkoj saradnji u organizaciji instruktivne nastave za učenike osnovnih škola sa područja naselja Konjević Polje – Bratunac za prvo polugodište školske 2017/2018. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uz Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, koje preuzima obaveze finansiranja ove nastave, potpisnica Sporazuma je i Vlada Zeničko-dobojskog kantona gdje će biti organizovana nastava za učenike osnovne škole sa područja naseljenog mjesta Vrbanjci – Kotor Varoš.

Sve potpisnice su se sporazumjele o daljem, zajedničkom i koordiniranom načinu postupanja u namjeri osiguranja svih neophodnih uslova u organizovanju instruktivne nastave za učenike ovih škola i uredile i ostala prateća aktuelna pitanja iz segmenta nesmetane realizacije ostvarivanja mogućnosti prava za nastavak nastave u prvom polugodištu školske 2017/2018. godine, navode iz službe za odnose s javnošću KS.

Dalje se kaže da će Vlada Kantona Sarajevo izraditi operativni plan sa opisom načina organizovanja instruktivne nastave za učenike osnovne škole sa područja naseljenog mjesta Konjević Polje – Bratunac, uključujući i potrebni broj radno-angažovanog stručnog osoblja, osiguranja neophodne koordinacije svih pratećih aktivnosti poput izvođenja, odnosno rasporeda časova instruktivne nastave, prihvatljivih modela nadoknade nastave, izdavanja prateće školske dokumentacije, pripreme razrednog, odnosno završnog ispita, a sve u skladu sa savremenim pedagoškim principima i standardima obrazovne prakse sa ciljem postizanja kvalitetnih ishoda učenja po svim predmetima i nastavnim sadržajima.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će, u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju KS, putem Javne ustanove Osnovna škola “Malta“ organizovati adekvatnu instruktivnu nastavu, polaganje razrednog ispita za učenike koji će pohađati instruktivnu nastavu, te osigurati potrebna sredstva za uplatu pripadajućih doprinosa, poreza i naknada za plate za angažovano nastavno osoblje.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top