Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Vlada Crne Gore finansira Medresu “Mehmet Fatih” s pola miliona eura

Vlada Crne Gore finansira Medresu “Mehmet Fatih” s pola miliona eura

Vlada Crne Gore danas je prihvatila Ugovor o finansiranju Srednje vjerske škole – Medresa “Mehmed Fatih” iz Podgorice, kojim je predviđeno da se toj ustanovi, kao jedinoj srednjoj vjerskoj školi koja izvodi javno važeći obrazovni program, uplati 500 hiljada eura
Vlada Crne Gore danas je prihvatila Ugovor o finansiranju Srednje vjerske škole, Medrese “Mehmed Fatih” iz Podgorice, kojim je predviđeno da se toj ustanovi, kao jedinoj srednjoj vjerskoj školi koja izvodi javno važeći obrazovni program, uplati 500 hiljada eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori se u oktobru prošle godine obratio Ministarstvu prosvjete zahtjevom kojim je tražio da se Medresa finansira iz budžeta Crne Gore.

U zahtjevu se navodi da Medresa izvodi javno važeći program od 2015. godine, i da su ukupni godišnji troškovi ove škole 837,6 hiljada eura.

“Imajući u vidu da su Zakonom o budžetu za 2018. godinu predmetna sredstva opredijeljena kao transferi institucijama i da iz odredaba Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju ne proizalazi da se međusobna prava i obaveze države i srednjih vjerskih škola uređuju kao sa privatnim ustanovama, smatramo da međusobna prava i obaveze između Ministarstva prosvjete i Srednje vjerske škole, Medrese “Mehmed Fatih“ iz Podgorice, treba urediti ugovorom”, navodi se u informaciji Vlade.

Vlada je ovlastila ministra prosvjete Damira Šehovića da potpiše Ugovor.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top