RekreacijaU Fokusu

Vježbajte i u zimskim uslovima!

Vježbanjem zimi možete spriječiti napade dosade ili zimske depresije. Vježbanje podiže energiju, a i vaš imunološki sistem jača. Studije pokazuju da su osobe koje umjereno vježbaju cijele godine manje skloni prehladama i virozama.

Ako ne želite i ove zime vježbati po stepenicama ili pokretnoj traci, ne morate. Uz pravu odjeću, dobar plan i nekoliko savjeta na umu i hladno vrijeme može biti povoljno za vježbanje, ali i – zabavno!

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

Evo kako možete izvući maksimum vježbajući pod “polarnim uslovima”:

  1. Savjetujte se s ljekarom. Stručnjaci tvrde da gotovo svi možemo sigurno vježbati po hladnoći, uključujući i osobe s astmom i srčanim problemima. Ipak, ukoliko imate kardivaskularnih problema, provjerite s ljekarom smijete li vježbati i pridržavajte se njegovih uputa. Sigurno je ipak sigurno!
  2. Obucite se slojevito. Jedna od najčešćih grešaka koju vježbači zimi rade je pretoplo odjevanje. Vježbanjem se zagrijavamo i znojimo, pa nam se često čini da je temperatura puno viša nego što doista jest. U isto vrijeme, kada prestajemo s vježbanjem, tijelo se polako vraća na normalnu temperaturu i počinjemo osjećati hladnoću. Rješenje se krije u slojevitoj odjeći. Tako kad se počnete zagrijavati možete skinuti onoliko slojeva odjeće koliko je potrebno, a kad vam postane hladno, jednostavno sve ponovno obučete.  Počnite sa sintetičkim materijalima, jer oni uklanjaju znoj s tijela, a izbjegavajte pamuk, jer on zadržava vlagu blizu vašeg tijela.  Ako je vani ekstremno hladno, a vi imate astmu, ponesite masku za lice ili preko usta stavite šal.
  3. Zaštitite ruke i noge. Kada je jako hladno, krv se zadržava u središnjem dijelu tijela, a ruke i noge su izloženije hladnoći. Na vježbanje ponesite par tankih rukavica, a preko njih stavite par debljih. Ako ste u mogućnosti, kupite obuću koja je pola broja veća od vašeg broja noge, kako biste mogli nositi debele termo-čarape preko običnih. I nemojte zaboraviti kapu ili traku za kosu – oko 40 posto tjelesne topline iz tijela se gubi kroz glavu.
  4. Odaberite adekvatnu opremu. Ako je vani mrak, nosite nešto što svjetluca, obuća bi trebala biti otporna na klizave i smrznute ceste, a ako idete na skijanje ili snowboard obavezno nosite kacigu.
  5. Ne zaboravite UV zaštitu. I zimi možete izgoriti jednako kao i ljeti — čak i više ako vaše vježbanje uključuje snijeg ili visoke nadmorske visine. Krema treba štititi i od UVA i od UVB zraka, a zaštitni faktor treba biti najmanje 15. Potrebna vam je i zaštitna UV krema za usne, a oči pokrijte sunčanim naočalama.
  6. Vjetar u leđa. Manje ćete se smrznuti na povratku s vježbanja, ako trening završite (doslovno) s vjetrom u leđa. To znači da ako je vrijeme vjetrovito, vježbanje počnite ususret vjetru.
  7.  Pijte puno tekućine. Vodu i sportska pića trebate piti prije, za vrijeme i nakon vježbanja – čak i ako niste žedni. Dehidracija napada i zimi jer se tijelo znoji neovisno o temperaturi.
  8. Naučite prepoznati smrzotine i hipotermiju. Smrzotine se najčešće javljaju na licu, prstima i nožnim prstima. Rani znakovi upozorenja su bljedoća lica, gubitak osjećaja dodira, ukočenost ili lagano bockanje i tremor. Ako sumnjate na smrzotine, maknite se s hladnoće i lagano ugrijte ozlijeđeno mjesto blagim masiranjem. Ako se stanje ne popravi, posjetite ljekara. Hipotermiju karakteriziraju ubrzano disanje i rad srca, povišen krvni tlak, nesigurnost u hodu, poremećaj govora, smanjenje motoričke koordinacije, zbunjenost i smanjena moć rasuđivanja. U slučaju hipotermije odmah potražite pomoć ljekara. Kako biste unaprijed spriječili probleme, svakih 20 do 30 minuta ugrijte noge i ruke, i na vrijeme se uputite u sigurnost toplog doma.
  9. Motivirajte se. Čak i kada je vani jako hladno, nema razloga da se prikujete za fotelju. Uz dovoljan oprez i malo volje zimsko vježbanje može biti jednako ugodno i zabavno kao i ono ljeti.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button