Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Vještakinja psihijatar na suđenju Semiru Rastoderu: Optuženi se treba liječiti

Vještakinja psihijatar na suđenju Semiru Rastoderu: Optuženi se treba liječiti

Danas je na Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje optuženom Semiru Rastoderu za krivično djelo teško ugrožavanje javnog saobraćaja.

Podsjećamo, optuženi se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće 1. aprila 2014. godine u sarajevskom naselju Nedžarići kada je na pješačkom prijelazu vozilom usmrtio Havu Šljivić Dovadžija, majku dvoje maloljetne djece. Sudskim vijećem predsjedava sudija Jasenko Ružić.

Na današnjem ročištu odbrana je nastavila sa iznošenjem dokaza u korist optuženog te je pozvana vještakinja sudske psihijatrije dr. Vasika Drašković iz Bijeljine. Vještakinja je uradila psihološku analizu ličnosti optuženog na način da je obavila razgovor sa optuženim i analizirala medicinsku dokumentaciju pregleda nakon saobraćajne nesreće. Vještakinja je nakon pregleda optuženog iznijela svoj nalaz o njegom odnosu prema saobraćajnoj nesreći i posljedicama koje ima nakon toga. U nalazu se navodi da optuženi pati od depresije i emocionalnog poremećaja ličnosti nakon šoka velikog intenziteta koji je doživio nakon saobraćajne nesreće. Navodi da su ljekari nakon pregleda optuženog u noći kada se desila saobraćajna nesreća predlagali optuženom bolničko liječenje kako bi se njegovo psihičko stanje stabilizovalo ali je to on odbio i tražio da ga otpuste što su oni i učinili. Vještakinja navodi da je optuženi naveo kako nakon nesreće ni sam ne zna kako je stao i da je istrčao iz auta i počeo vrištati govoreći kako će se ubiti i nije bio sposoban da normalno komunicira.

Prema navodima vještakinje, optuženi i dan danas ima psihičke posljedice koje se odnose na depresivno stanje, bezvoljnost i ne želi da liječi visoki krvni pritisak. Također, optuženom teško pada to što porodica poginule pješakinje ne želi da primi njegovo izvinjenje i kajanje. Dolaze mu slike nesreće pred oči i sanja ružne snove.

Na pitanje advokata optuženog šta bi trebalo uraditi prema optuženom da se njegovo stanje popravi, ona je rekla da bi on trebao na bolnički tretman koji bi mogao trajati više godina.

Naredno ročište je zakazano za 26. juni 2015. godine u 9 sati kada će biti izneseno vještačenje vještaka mašinske struke i ispitivanje optuženog.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top