Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Vještak mašinske struke iznio svoj iskaz na suđenju Semiru Rastoderu

Vještak mašinske struke iznio svoj iskaz na suđenju Semiru Rastoderu

Danas je na Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Semiru Rastoderu, optuženom za krivično djelo teško ugrožavanje javnog saobraćaja kada  je izazvao saobraćajnu nesreću u naselju Nedžarići 01. aprila 2014. godine kada je poginula pješakinja Hava Šljivić Dovadžija.

 

Na današnjem ročištu je nastavljeno izvođenje dokaza odbrane te je svjedočio vještak mašinske struke prof dr Asim Alihodžić. Vještak je dao nalaz i mišljenje o ispravnosti vozila te procjeni ispravnosti kočionog sistema vozila koje je vozio optuženi.

Vještak je naveo da je pretpostavka da je vozilo bilo ispravno uz napomenu da vozilo nije bilo izuzeto i upućeno na vanredni tehnički pregled nakon saobraćajne nesreće iako je to uobičajno kada se radi o nesrećama sa smrtnim posljedica. 

Vještak se osvrnuo i na iskaz vještaka mašinske struke kojeg je angažovalo Tužilaštvo a koji je izvršio fotografisanje diskova vozila koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći na kojima su navodno bili tragovi promjene boje koje ukazuje na oštećenost istih usljed naglog kočenja. Tragovi kočenja nisu bili vidjljivi na licu mjesta jer ABS sistem kočenja ne blokira točkove pa da ostane trag. Vještak je naglasio da se promjene na diskovima mogu utvrditi samo labaratorijskim ispitivanjem. Tužilaštvo je prigovorilo na iskaz vještaka odbrane navodeći da je vještak optužbe bio na licu mjesta tokom uviđaja i da je tom prilikom izvršio fotografisanje vozila i diskova. Vještak je na pitanje tužioca odgovorio da se labaratorijsko ispitivanje radi u 10 % slučajeva saobraćajnih nesreća sa teškim posljedicama.

Odbrana je navela da će na kraju glavnog pretresa izvršiti ispitivanje optuženog koji će iznijeti svoju odbranu o okolnostima saobraćajne nesreće.

Suđenje je zbog ljetne pauze odgođeno za 15. septembar 2015. godine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top