Kolumne i intervjuiKutak za ženu

Vjerovali ili ne ‘Kurs čišćenja’

Mahira Varka  ima 25 godina. Rođena  je u Fojnici, a odrasla na jednom malom selu po imenu Oglavak.

Opću gimnaziju završava u Fojnici i iste godine upisuje  arapski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, kojeg je, uspješno i završila.  Sretno je udata i majka  dvije djevojčice.

Akos.ba: Kada se na društvenim mrežama pojavio oglas za ‘Kurs čišćenja’ mnoge žene su komentarisale u čudu i pitale se zar nam za čišćenje treba kurs? Mahira, možeš li nam reći o čemu se ustvari radi?

“Kurs čišćenja” je sada pravi projekat koji se, hvala Allahu, uspješno realizira već četvrti mjesec, a nastao je sa ciljem da žene konačno malo vremena provode sa krpom u ruci, a imaju dugoročno čistu kuću i um. Kurs se održava online, preko viber grupa u kojima se žene međusobno motivišu, dijele savjete po pitanju čišćenja, odgoja, brige o sebi i sl. Svaki dan dobiju par malih zadataka koje primjenjuju kontinuirano kako bi oni postali rutine. Između ostalog, ovim kursem želim potaknuti žene da malo više brinu o sebi, svome izgledu i zdravlju, želim im razbiti stereotipe o tome da kuća “uvijek” mora biti čista i da su one “loše” domaćice.

Akos.ba: Da se vratimo na početak. Kako je sve oko ove priče počelo?

Nastao je sasvim spontano kada sam grupi prijateljica predložila da im prenesem svoj sistem čišćenja i organizacije, da bi na njihov nagovor započela pravi kurs koji danas okuplja desetine žena ne samo iz Bosne i Hercegovine, već iz cijelog svijeta.

Akos.ba: Da li dobivaš povratne informacije od žena koje pohađaju tvoj kurs? Da li je i njima ta metoda pomogla,  jer sve ono o čemu pričaš i educiraš druge,  si ustvari prvo ti usvojila?

Povratne informacije su ono što ovaj kurs čini održivim, jer kao što ste rekli bilo je dosta različitih komentara, od žena  koje su očajnički trebale kurs, zatim onih koje su ga upisivale zbog radoznalosti, do onih koji su to smatrali sasvim nepotrebnim, a ipak su ga upisale. Na kraju, hvala Allahu, sve bi one završile kurs i bile toliko zadovoljne da su ga preporučivale drugima, poklanjale svojim prijateljicama, majkama i sestrama.

Akos.ba: Osim kursa čišćenja nedavno si držala  edukacije i o štednji. Možeš li nam i o tome nešto reći?

Na prijedlog mojih divnih žena sa kursa započela sam i “Kurs pametne štednje” čiji je cilj da racionalno koristimo ono sto nam je naš Gospodar dao. Fokus ovog kursa je da prije svega iskoristimo ono što imamo kako bismo u prodavnicama kupovali ono što nam zaista treba.

Akos.ba: Da li žene u našem okruženju štede ili padaju u zamke akcija i popusta?

Definitivno je veći broj onih koji padaju u zamke akcija i popusta. O tome nam, nažalost, svjedoče fotografije tržnih centara za vrijeme velikih popusta dok su kontejneri puni često neiskorištene odjeće, velike količine hrane i ostalih potrepština. Smatram da se samo racionalizacijom potrošnje uveliko štedi, a pritom ne oskudijeva ni u jednom segmentu naših životnih potreba.

Akos.ba: Ja bih te zamolila za kraj da mi kažeš da li ima nade i metode za žene (pogotovu mlade majke) da  bez stresa i cjelodnevnog druženja s krpom drže urednu i pod kontrolom svoju kuću?

Naravno da je moguće za jednu ženu da ima urednu  kuću bez stresa, ali samo onda kada imamo dobar plan koji nam pomaže da se fokusiramo na ono što je zaista prioritet po pitanju čistoće i  ako imamo dovoljno elana da odradimo taj posao. Promjene kreću upavo od nas i zato pozivam sve žene da budu dio naše pozitivne priče jer je naš moto “Brinimo o sebi da bi se kvalitetno brinule o drugima.”

Za  Akos.ba piše: Zilha Ramić

Povezani članci

Back to top button