Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Vjernici iz BiH i dijaspore obilježili Lejlet-ul-kadr u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci FOTO

Vjernici iz BiH i dijaspore obilježili Lejlet-ul-kadr u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci FOTO

U Ferhadiji je veliki broj vjernika prisustvovao obilježavanju noći u kojoj je počela objava Kur'ana. Među njima je bio i Edib Džubur iz Bihaća, kojeg za Ferhadiju vežu posebne emocije obzirom da je studirao u Banjaluci  Muslimani iz Banjaluke, ali i Bosne i Hercegovine i dijaspore večeras su u Ferhat-pašinoj džamiju u Banjaluci obilježili najvažniju noć u islamskom kalendaru, noć Lejlet-ul-kadr – najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju vrijedniju od hiljadu mjeseci, prenosi Anadolu Agency (AA).

Muhedin ef. Spahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka istakao je da su program centralne manifestacije održane nakon teravih-namaza izveli mladi i imami.

“Malo smo se više u ovom ramazanu nego prethodnih godina okrenuli čovjeku, džematliji, vjerniku i shodno uputstvima Rijaseta, odnosno Uprave za vjerske poslove, mi smo kroz naše aktivnosti akcentirali taj odnos kroz razne vidove. Prije svega, to su bile predramazanske posjete svih imama džematlijama, posebno bolesnim, kao i druženja kroz iftare. Imali smo ovdje u kompleksu Ferhadije dva iftara za mlade, iftar za žene i po svakom džematu naši imami su organizirali iftare. Naravno tu su svakodnevna druženja na mukabelama, u kompleksu smo imali druženja poslije teravija gdje smo sjedjeli i tom prilikom su se otvarale razne teme i razgovori”, izjavio je za AA Spahić.

U Ferhadiji je veliki broj vjernika prisustvovao obilježavanju noći u kojoj je počela objava Kur'ana. Među njima je bio i Edib Džubur iz Bihaća, kojeg za Ferhadiju vežu posebne emocije, obzirom da je studirao u Banjaluci.

“Došao sam maksuz da vidim kako će izgledati prva Lejlet-ul-kadr u novootvorenoj Ferhadiji. To je jedno stanje duha. Jedna duša koja baštini Poslanika u sebi to doživljava kao jednu svojevrsnu dramu koju ne može u ovoj noći zasvoditi ništa osim ibadeta”, kazao je Džubur.

Elizabeta Josipović iz Prijedora je na posebnu noć odlučila da dođe na posebno mjesto.

“Inače živim u Prijedoru, u Kozarcu, i tamo sam svako veče na teraviji, ramazan dolje provodimo. Međutim, večeras je posebna noć i večeras sam odlučila da dođem u Ferhadiju džamiju i da tu provedem tu najznačajniju noć ramazana”, rekla je Elizabeta Josipović.

Veseli se predstojećem Bajramu, jer, kako kaže, iako Kurban-bajram ima posebne čari, jače su i ljepše čari Ramazanskog bajrama.

Muhedin ef. Spahić istakao je da će Bajram u Banjaluci takođe biti obilježen u skladu s uputstvima Rijaseta.

“Posebne aktivnosti smo poduzeli da Razamanski bajram, da radost Bajrama dočaramo, približimo djeci, kroz podjelu ramazanskih paketića, prigodan sadržaj ovdje, druženje, jedan vid igraonice s roditeljima”, kazao je Spahić.

Tokom mjeseca ramazana realizovali su planirane aktivnosti.

“Od povratnih informacija od strane džematlija vidimo da smo uspjeli, ali, isto tako, s druge strane, vidimo da imamo još prostora na raznim poljima da popravljamo, da sadržajnije aktivnosti budu i vjerujem da ćemo nastaviti poslije ramazana s tim aktivnostima, naravno, kad dođe idući ramazan da opet u lijepoj atmosferi dočekamo i ispratimo. Večeras je mubarek noć i da u skladu s tim ibadetskim atmosferama koje su bile da vjernicima ako Bog da budu ukabuljene njihove dove i post koji su postili”, dodao je Spahić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top