Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Vjernica je uvijek zahvalna svome mužu

Vjernica je uvijek zahvalna svome mužu

Uvijek je zahvalna mužu na svakoj kapljici znoja potrošenoj na zaradu od koje se hrane ona i njena djeca. Zahvalna je na hrani, piću i ostalom što muž donosi u kuću. Uvijek moli Allaha da mu to nadoknadi i zamijeni još boljim. Ona ne poriče blagodati koje joj ukazuje

Motiv za to su joj riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Allah ne gleda u ženu koja nije zahvalna svome mužu, a ne može bez njega.“ (en-Nesai)

Zanemarivanje muževog dobročinstva, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nazvao je kufrom i povodom zbog kojeg Allah počinioca uvodi u Džehennem.

Od Esme bint Zejd el-Ensarijje prenosi se da je rekla: “Bila sam u društvu svojih drugarica pa je pored nas prošao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Nazvao nam je selam,a zatim je rekao:’ Čuvajte se nijekanja blagodati (kufrul-mune'aamin)!’ ‘Allahov Poslaniče, a šta je nijekanje blagodati?’,upitala sam. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,reče: ‘Da neka od vas boravi kod svojih roditelja neudata, a zatim je Allah počasti mužem i potomstvom, pa se nakon toga rasrdi, postane mu nezahvalna, i kaže:

‘Od tebe nikad dobra nisam vidjela.“

Od Ebu Seida el-Hudrija,radijallahu anhu,prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao ženama: “Žene udjeljujte sadaku, jer sam vidio da je vas najviše u Vatri!“

”A zašto to?“,upitaše. ”Zato što mnogo proklinjete i što ste nezahvalne muževima…“

Kako je loša ova vrsta žena koja ni jezikom, niti na drugi način ne iskazuje zahvalnost mužu na trudu i naporu koji ulaže kako bi njoj i njenoj djeci obezbijedio udoban i lagodan život. Gdje su riječi: “Allah te nagradio svakim dobrom“, “Da nam te Allah sačuva,“ „Neka nam Allah u tebi da svako dobro“, “Neka te Allah poživi u pokornosti i blagostanju“, i druge slične riječi koje upućuju na ženinu verbalnu zahvalnost, a koje je ništa ne koštaju?

A gdje je praktična zahvalnost tako što će mu dati prava koja mu pripadaju putem pokornosti, služenja i traženja njegovog zadovoljstva?!

Šejh Abdulmute-ali el-Džabiri, Allah mu se smilovao,kaže: ,,Svaki čovjek voli da osjeti priznavanje i cijenjenje dobročinstva koje je učinio. Kako je samo lijepa riječ- zahvaljujem ti se- ili – neka te Allah nagradi dobrom! Ona razvija želju za još većom uslugom i dobročinstvom, a dobročinstvo je vjesnik ljubavi i istinska veza srca.

Suprugina zahvalnost mužu i izricanje pohvalnih riječi o njemu u toku njegove odsutnosti uzrokuje da se muž u većoj mjeri ponosi svojom suprugom. Osim toga, hvaleći svoga muža u prisustvu svoje porodice i kućnih prijatelja,žena zatvara vrata šejtanu.

Kćerka pred majkom hvali plemenitost svoga muža, pa kaže: ‘Majko, prenošenjem pohvale čovjek potpuno uzvraća na učinjeno dobro.’

A neiskazivanje zahvalnosti znači poricanje obaveznog i nijekanje blagodati.

Kada se djeca poduče da na svaku lijepu riječ ili uslugu uzvrate riječima'zahvaljujem ti’,svakako da će takvo ponašanje prakticirati i kada su van kuće.

Kada čuju riječi ‘oprosti’ ili ‘izvinjavam se’ pri svakoj ženinoj pogrešci, i djeca će razviti osjećaj za ovim moralom koji će doprinjeti formiranju ispravnog rasuđivanja i izoštrenih osjećaja zahvaljujući kojima će uspjeti pravilno se postaviti u različitim prilikama.“

 

Iz knjige: ”Ovo je moja supruga”

Autor: Isam b. Muhammed eš-Šerif

Za Akos.ba priredila: Aida Gabela

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Tagovano: (289)
Top