Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Vispak lider na halal tržištu u BiH i regiji

Vispak lider na halal tržištu u BiH i regiji

 Portal Akos.bA je nedavno pokrenuo projekat Halal-kutak u cilju afirmacije korištenja i kupovine halal proizvoda i usluga. Prvi partner u ovom projektu je kompanija Vispak dd Visoko koja posluje u sastavu AS Grupe iz Tešnja.

Povodom početka saradnje razgovarali smo sa direktorom Vispaka gospodinom Rusmirom Hrvićem.

Akos.bA: Na kojim sve halal tržištima je Vispak prisutan?

Tri su, uvjetno kazano, halal tržišta na kojima je Vispak prisutan: tradicionalno halal tržište Bliskog Istoka, na kojem smo iz godine u godinu sve značajnije zastupljeni. Zatim, halal tržište SAD-a i Zapadne Evrope, koje zbog rastućeg broja muslimana u najrazvijenijim zemljama svijeta, postaju veoma bitan tržišni faktor. Ova tržišta su ujedno za Vispak i najprofitabilnija. I na kraju, imamo halal tržište u Bosni i Hercegovini i regiji, koje je iz godine u godinu u značajnom porastu. Funkcioniranje na ovim tržištima ne bilo moguće bez znaka “halal”.

Akos.bA: Da li izvozite na istočna tržišta i da li Vam je ovaj certifikat pomogao pri tome?

Vispak je prošle godine uspio isposlovati jedan povoljan ugovor o izvozu naših proizvoda u zemlje Arapskog zaljeva. Saudijska Arabija je trenutno naše najvažnije bliskoistočno tržište. Isto tako bilježimo ove godine značajne uspjehe na regionalnim halal tržištima, kao što su Kosovo i Makedonija. 

Akos.bA: Koje su prednosti poslovanja po halal standardima?

Halal proizvodi su prije svega zdravi, čisti i sigurni od svega što nije dozvoljeno. A prednosti su prije svega konkurentske. Zapravo se halal certifikatom stiče bitan preduvjet za sudjelovanje u velikoj tržišnoj utakmici jednog od trenutno najbrže rastućeg tržišta. Ipak, to je samo jedan od preduvjeta, jer kvalitet, dizajn i cijena su i na ovom tržištu itekako bitni.

Akos.bA

Opširnije na asgroup.ba

{youtube}WPNjUNibGLM{/youtube} 

{youtube}Lqz5fpyIBJg{/youtube} 

{youtube}97HYIY70SaA{/youtube} 

Halal program Vispaka:

Vita

 

Vita

 

Vita

 

Vita

 

Vita

 

Vita

 

Riža

 

Ri?a

 

Vita

 

Vita

 

Vita

 

Vita

 

Vita

 

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top