Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Visoko: Svečano otvoren Kulturni centar Altindag

Visoko: Svečano otvoren Kulturni centar Altindag

Kamen temeljac je postavljen početkom prošle godine i od tada se intezivno radi na izgradnji ovog multifunkcionalnog objekta. Završetak radova na ovom objektu obogatit će kulturni život u ovom malom gradu  Večeras je u Visokom svečano otvoren Kulturni centar Altindag – Visoko, a svečanu vrpcu presjekli su ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay, načelnica Općine Visoko Amra Babić i gradonačelnikom Općine Altindag Veysel Tiryaki. Objekat ukupne površine od 3.200 kvadratnih metara omogućit će nove sadržaje za mlade ovog, ali i okolnih gradova, javlja Anadolu Agency (AA).

Kamen temeljac je postavljen početkom prošle godine i od tada se intezivno radi na izgradnji ovog multifunkcionalnog objekta. Završetak radova na ovom objektu obogatit će kulturni život u ovom malom gradu.

Načelnica Općine Visoko Amra Babić kazala je kako je gradnja ovog objekta od velikog značaja za Visoko.

“Ovaj objekat je multifunkcionalan i nudi mnošto sadržaja, tu imamo biblioteku, muzejsku postavku, fotografije šehida i boraca, nekoliko učionica i kongresnih dvorana. Ovim projektom je pokrenut razvojni projekat cijele općine Visokog. Do prije nekog vremena ovdje je bila zapuštena livada, sada je sve drugačije i drago mi je što danas vidimo ove vrijedne objekte. Zahvalni smo svima koj su dali svoj doprinos”, poručila je Babić.

Objekat se sastoji od kongresne dvorane za 450 osoba, dvije manje dvorane za multipleks kino, nekoliko kabineta za razne vidove edukacije, biblioteka, čitaonica i niz drugih popratnih sadržaja, te velikog prostora na vrhu pod staklenom kupolom za izložbe i druge vrste skupova.

“Pomno smo pratili izgradnju ovog objekta i lično sam nekoliko puta dolazio da vidm kako napreduju radovi. Veseli me što je danas ovdje moguće vidjeti jedan ovako savremeni centar. Ovaj objekat je bitan za cijelu Bosnu i Hercegovinu, jer Turska daje podršku Bosni na gotovo svim poljima. Ovo nije samo kulturni centar, ovo predstavlja doprinos u kulturi i svim ostalim poljima”, kazao je Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Veysel Tiryaki, gradonačelnikom Općine Altindag, podsjetio je na neraskidivu vezu između Bosne i Hercegovine i Turske.

“Bosna je naša bratska zemlja, a to govori i činjenica da smo nedavno u Turskoj otvorili park koji nosi naziv ‘Alija Izetbegović’. Drago mi je što sam danas s vama da podijelim svoju radost što će ova ustanova olakšati i pomoći da dobijete nove mlade obrazovane ljude. Nadam se da će se ova ustanova korisiti u prave svrhe i nadam se da će vam ovo barem malo olakšati obrazovanje”, istakao je Tiryaki.

Održan je i bogat kulturno-umjetničkog program u kome su nastupili Armin Muzaferija, KUD “Visoko”, te turska pjevačica Ilkim, a bit će predstavljeni i radovi visočkih umjetnika iz Udruženja “Likum ’76”, skulpture “Paša među sultanima” autora Edhema Gazdića, kaligrafski radovi Mirze Mameledžije te postavke iz muzeja i udruženja “Sumeja” o temi “Bosanka soba”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top