Vijesti iz zemlje

Visoko: Otvoren Trg žrtava genocida u Srebrenici

Sama inicijativa za izgradnju trga potekla je iz Općine Visoko, a spomen obilježje čine, amfiteatar, spomen-ploča i fontana

  U Visokom je večeras zvanično otvoren Trg žrtava srebreničkog genocida, a radi se o projektu za čiju je realizaciju Federalna vlada izdvojila blizu 300.000 KM. Izgradnja Trga žrtava genocida u Srebrenici rezultat je specifičnih odnosa i postratne bliskosti općine Visoko s preživjelim i stradalim Srebreničanima, javlja Anadolu Agency.

Načelnica općine Visoko, Amra Babić kazala je kako je veza Srebrenice i Visokog neraskidiva.

“Svi koje bole majčinski uzdasi moraju javno govoriti i djelovati o Srebrenice. Iz Visokog je do sada ispraćeno 6.377 žrtava i to nas je zadužilo da izgradimo ovaj kompleks. Ideja o realizaciji ovog projekta postoji duži niz godina i mi smo na ovom mjestu već imali Trg žrtava Srebrenice, ali smo smatrali da to nije dovoljno i odlučili smo da napravimo ovaj komplsks”, kaza je Babić

Predsjednica udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepe, Munira Subašić, kazala je kako je ovaj trg još jedan podsjetnik na srebrenički genocid.

“Današnji dan je vrlo važan, ne zbog nas majki, nego zbog generacija koje dolaze. Ovaj trg će svjedočiti o svemu što se dogodilo u Srebrenici. I nije slučajno da se ovaj projekat realizovao baš u Visokom, jer iz ovoga grada svake godine krenu posmrtni ostaci naših najmilijih”, pojasnila je Subašić

Sama inicijativa za izgradnju trga potekla je iz Općine Visoko, a spomen obilježje čine, amfiteatar, spomen-ploča i fontana, piše Anadolu Agency.

Srebrenički inferno u trajanu od 37 minuta izveo je Omladinski hor Zenica, a autor teksta Džemaludin Latić kazao je kako je tragično što djela o genocidu ne mogu dospjeti do obrazovnih ustanova.

Ceremoniji otvorenja Trga prisustvovala je i Suada Selimović-Malić, koja trenutno živi u Švedskoj. 

“U Srebrenici su mi sahranjena dva brata, četiri amidže. Ukupno jedanaest njih iz familije Malić. U ratu sam bila u Potočarima, imala sam dvoje malo djece, jedno od četrdeset dana, a drugo od dvije godine. Djeca su sa mnom bila”, izjavila je Suada Selimović u izjavi za AA, ističući da od 2000. godine sa djecom živi u Švedskoj.

“Živim gore, ali sam vezana za Bosnu. Ovamo dolazim šest ili sedam puta godišnje. Radi moje majke i mog svekra. I ovo kad sam vidjela, kad sam pročitala, morala sam doći. Moja majka i Bosna su isto, ali, eto, morala sam otići. Hvala gradu Visokom od srca što su ovjekovječili lik moje majke, koji je uklesan u Visokom. Moja majka je živa i ona je prvi povratnik u Potočare”, izjavila je Suada Selimović Malić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button