Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Visoko: Bahreinci investiraju u kompleks ‘Zimča’ više od 20 miliona KM

Visoko: Bahreinci investiraju u kompleks ‘Zimča’ više od 20 miliona KM

U visočkom naselju Gornja Zimča upriličena je svečanost povodom izgradnje „Stambeno-poslovno-rekreativnog centra Visoko“ u čiju izgradnju firma „Abras Company““ iz Bahreina investira više od 20 miliona KM.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici firme „Abras Company“, visoka delegacija Bahreina, predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, načelnica Visokog Amra Babić te brojne zvanice i građani, a polaganjem kamena temeljca zvanično je otpočela izgradnja kompleksa.

Ahmed Alabras, direktor i vlasnik firme „Abras Company“ kazao je da Centar „Visoko“ ne predstavlja samo građevine, bazene, sportske terene i šetališta već i nova radna mjesta.

„Odlučio sam da jedan dio svojih poslova prebacim u ovu zemlju, odnosnu u ovaj grad, Visoko. Da je moja odluka bila ozbiljna potvrđuje i danas položeni kamen temeljac na čijem će mjestu za tri godine biti izgrađen novi Centar“,  istakao je Alabras.

Naglasio je da ovim projektom, ali i drugim projektima koje namjerava realizirati u budućnosti, želi napraviti ugodan ambijent da u Visoko i BiH dolazi što veći broj “prijatelja iz Bahreina, investitora i turista”. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da se naša zemlja trenutno nalazi u jednoj od najizazovnijih faza jer nas je u proteklim sedmicama pogodila prirodna nesreća katastrofalnih razmjera te su poplave i klizišta ostavili hiljade naših građana bez domova, radnih mjesta i poljoprivrednih gazdinstava.

 

“Koristim ovu priliku da pozovem prijatelje koji su danas s nama da animiraju svoje vlade da učestvuju u donatorskoj konferenciji koju ćemo uskoro organizirati. Svaka pomoć u sanaciji šteta i otklanjaju posljedica je više nego dobro došla”, kazao je Izetbegović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Firma “Abras Company”  u sinergiji sa Općinom Visoko, ima namjeru da izgradnjom “Stambeno-poslovno-rekreacionog centra Visoko” postigne uspješnu investiciju i podigne nivo kvaliteta života građana visočke općine, ali i Zeničko-dobojskog kantona.

Općinska načelnica Amra Babić je podsjetila da je Visoko, s ovim projektom, osim Ilidže, Hadžića, Ilijaša i Novog Grada postala još jedna bh. općina gdje će biti građena naselja za odmor, ali i napravljeni novi kapaciteti za razvoj turizma, zanatstva, uslužnih djelatnosti i trgovine. Akcentirala je da su strani ulagači izrazili interesovanje da investiraju u projekte na još tri lokacije s područja općine Visoko.

U ovaj projekat je do sada uloženo više od 1,5 miliona KM, dok se do okončanja radova očekuje investiranje više od 20 miliona KM. Prednost u izvođenju građevinskih radova bit će data domaćim firmama, što znači dodatnu podršku angažiranju domaće radne snage.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

vipromo.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top