Vijesti iz zemlje

Visočanin Sulejman ef. Fišek posti 84. ramazan i otkriva svoju životnu filozofiju

Prošlog ljeta pisali smo o hadži Sulejman efendiji Fišeku, najstarijem penzionisanom imamu u BiH. Efendija Fišek nastanjen u visočkom selu Podvinci, iako u 95. godini života, još je vitalan, pokretan i uspijeva redovno obavljati sve vjerske dužnosti kojima je obavezan. I ove godine zapostio je, 84. po redu ramazan u svom životnom vijeku. Možda je baš u takvom načinu života tajna njegove dugovječnosti.

Na pitanje – „Kako s ramazanom?“, odgovara: kao sa starim jaranom elhamdulillah, a na pitanje može li jesti na sehuru odgovara da možda i više pojede nego za iftar, i ne bira hranu, što god se servira on jede. Voli sa domaćicama koje spremaju iftar da priča o jelu i ujedno im dadne ideju za pripremanje jela.

I zanimljiva konstatacija na pitanje kako se nekad, i kako se danas živi – njegov odgovor je: -K’o da smo se poashabili elhamdulillah, pogledaj obilja na sve strane danas, na primjer s autom si danas za čas gdje želiš, a prije se putovalo danima i po konacima bilo.

”Čuvaj se tuđeg haka, jer to je stvar za koju nema oprosta” – njegova je životna filozofija. Problem u tom haku je što, kako veli, moraš platiti svojim sevapima, a kada ih nestane moraš preuzeti tuđe grijehe, i onda ”odgoriti” za njih. Kaže da kada ljudi postanu svjesni toga, tek će tada biti dobri i pošteni insani.

Zapostio je, kaže, 84. ramazan, ali postio je i dok je imao manje od deset godina i kao sva djeca u to vrijeme se hvalio da je taj dan ispostio.

Danas uči Kur’an i predaje hatme, a koliko ih prouči za ramazan ni sam ne zna.

Sjeća se radosti kada je top s visočke stare čaršije označavao vrijeme iftara i djece koja su trčala da obavijeste ukućane pa da se i sami omrse, te da je tada neka cijev punjena barutom označavala i početak i kraj posta.

Dodaje da je post spušten zbog čovjeka i njegovog dobra, – organi hoće da se odmore, postite pa ćete biti zdravi – savjetuje efendija Fišek.

Dova njegove majke je, kaže, ”kriva” što je doživio duboku starost, govorila mu je ”Da Bog da ostario”, a on se danas, kroz smijeh kaže, boji da ostari.

Da neće kruška ispod jabuke dokaz je Džemal ef. Fišek, svršenik čuvenog Al-Azhara, imam u Švicarskoj, a unuk Sulejman efendije. Džemal je krenuo dedinim stopama, a nedavno je izabran za predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj.

vipromo.ba

Povezani članci

Back to top button