Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Više od 1.000 Goraždana večeras na velikom iftaru

Više od 1.000 Goraždana večeras na velikom iftaru

Godišnjicu genocida u Srebrenici obilježila je i Asocijacija mladih Medžlisa islamske zajednice Goražde, koja je u popodnevnim satima organizirala akciju „Nema te na kahvi”

Nekoliko stotina Goraždana učestvovalo je u postavljanju 8.372 fildžana na mostu Alije Izetbegovića, simbolično dijeleći tugu sa majkama i rodbinom onih koji im na kahvu više nikada neće doći

 Bratska Općina Gungoren u Goraždu je organizovala veliki iftar na otvorenom za vjernike iz ovog grada. Iftaru ispred Kayseri džamije prisustvovalo je više od 1.000 postača, javlja Anadolu Agency (AA).

„Prije četiri i po godine potpisao sam bratimljenje sa ovom općinom i mi sad imamo ovdje prelijepi park koji su nam izgradili. Imamo kurseve koji se održavaju u našoj Gradskoj galeriji kroz kojih je prošlo više od 1.500 naših sestara, naših sugrađana. Večeras smo otvorili izložbu posvećenu Srebrenici. Srebrenica je naša tuga, naša bol i nikada je ne smijemo zaboraviti“, rekao je, obraćajući se prisutnima prije iftara, načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Povelju o bratimljenju između Goražda i općine Gungoren iz Istanbula načelnici Muhamed Ramović i Šakir Karaman potpisali su u junu 2010. godine, a ovim dokumentom predviđena je saradnja u svim oblastima života. Potpisivanje povelje prethodilo je otvaranju Kulturno – edukativnog centra Gun – Gor, koji već nekoliko godina u Goraždu organizuje radionice u okviru kojih građani uče umjetničke tehnike slikanja na vodi, drvetu, staklu, aluminijskoj i bakarnoj foliji, kao i tehnike izrade nakita. Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici u Gradskoj galeriji u Goraždu večeras je otvorena izložba radova učesnika radionica. Izložbu su otvorili Ramović i pomoćnik načelnika Gungorena Ensar Ozcan.

„Jučer sam prisustvovao dženazi u Srebrenici. Nosim posebne emocije, posebnu tugu i preostaje mi jedino da vam kažem da smo uz vas i da vam Bog da puno sabura“, kazao je Ozcan.

Godišnjicu genocida u Srebrenici obilježila je i Asocijacija mladih Medžlisa islamske zajednice Goražde, koja je u popodnevnim satima organizirala akciju „Nema te na kahvi”. Nekoliko stotina Goraždana učestvovalo je u postavljanju 8.372 fildžana na mostu Alije Izetbegovića, simbolično dijeleći tugu sa majkama i rodbinom onih koji im na kahvu više nikada neće doći.

„Ovo je zajednička akcija svih građana kojom se sjećamo muževa, braće, svih onih koji su nevini ubijeni u julu 1995. godine u Srebrenici. To je najmanje što možemo učiniti. Zbog njih, nas i budućih generacija. Da se ne zaboravi i ne ponovi Srebrenica“, riječi su Amine Salić, članice Asocijacije mladih MIZ Goražde.

Sjećanje na Srebrenicu moramo čuvati kao zalog naše pametnije budućnosti, rekao je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

„U budućnosti bismo trebali znati da brinemo o svakom čovjeku gledajući ga samo kao Božje stvorenje, te čuvamo njegovo dostojanstvo, čast i njegov život“, dodao je Pitić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com