Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Vijeće muftija: Područja u Prijedoru i dolini Sane proglašeni šehitlucima i mjestom najtežih zločina

Vijeće muftija: Područja u Prijedoru i dolini Sane proglašeni šehitlucima i mjestom najtežih zločina

 Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) donijelo je fetvu o proglašenju područja u Prijedoru i dolini rijeke Sane šehitlucima i područjem najtežih zločina sa elementima radnji učinjenja genocida, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na danas održanoj redovnoj sjednici u Travniku, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, između ostalog, donesena je fetva na prijedlog Savjeta Muftijstva bihaćkog i na osnovu zaključka nadležne Komisije Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Fetva se odnosi na proglašenje područja u Prijedoru i dolini rijeke Sane šehitlucima i područjem najtežih zločina sa elementima radnji učinjenja genocida (kako su u svim prvostepenim (Karadžić, IT-95-5/18)) i pravomoćno okončanim sudskim postupcima (Krajišnik, IT-00-39; Brđanin, IT-99-36; Stakić, IT-97-24; Sikirica, IT-95-8) utvrdila sudska vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju) počinjenih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995. godina.

Kao takvi proglašena su šehidska mezarja: Kamičani u Medžlisu IZ-e Kozarac, Skela, Bišćani, Rakovčani, Rizvanovići, Hambarine, Čarakovo i Zecovi na području Medžlisa IZ-e Prijedor, Vrhpolje u Medžlisu IZ-e Sanski Most, Biljani i Pudin Han na području Medžlisa IZ-e Ključ te Blagaj Japra u Medžlisu IZ-e Bosanski Novi.

Prema tekstu fetve ovi šehitluci za trajno imaju svoj hurmet, s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke.

Donesena je i fetva o obaveznom dijagnostičkom ispitivanju životinje, koja je namijenjena za kurbana na zaraznu bolest bruceloze i druge bolesti.

Vijeće muftija je raspravljalo i o izvještaju o provođenju plana aktivnosti Vijeća muftija i uputa nadležnim organima i ustanovama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u vezi s integriranjem grupa i pojedinaca koje djeluju izvan sistema IZ-e u BiH. Konstantovano je da se iz izvještaja vidi da se Islamska zajednica kontinuirano bavi ovim izazovom te je zaključeno da će se i dalje svi nivou zajednice u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori nastaviti kroz nove projekte i nove mjere, te dodatnu podršku već postojećim angažovati na polju suzbijanja pojedinaca i grupa koje svojim djelovanjem razbijaju jedinstvo musliman i promovišu tradicionalnom učenju islama strane interpretacije vjere.

Vijeće je raspravljalo i o načinu obavljanja namaza bosanskih hadžija u mekkanskim hotelima i izvještaju Komisije Tuzlanskog muftijstva i Vakufske direkcije o izgradnji spomen obilježja – turbeta narodnom heroju rahmetli Nesibu Malkiću.

Donesena je i odluka o načinu raspodjele sredstava od fidje (otkup za one koji ne mogu postiti), kojom se osigurava da se prikupljena sredstva troše samo za šerijatom određene svrhe.

Vijeće je donijelo Odluka o učešću muftija iz Sjeverne Amerike i Australije u radu Vijeća muftija, a sjednici je po prvi put prisustvovao i novoimenovani muftija za Sjevernu Ameriku dr. Sabahudin ef. Ćeman.

Vijeće je razmatralo više prijedloga Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine. Vijeće je dalo saglasnost za četrdeset novih uvakufljenja čime se nastavlja trend zavještavanja novih vakufa i rehabilitacije već postojećih.

Dan ranije organizovano je savjetovanje na kojem se razgovaralo o prednacrtu Pravilnika o organizaciji i radu medžlisa i džemata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Pored članova Vijeća muftija savjetovanju su prisustvovali i članovi Rijaseta IZ u BiH, a prednacrt je upućen u daljnju proceduru i javnu raspravu po medžlisima.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top