Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > VIII takmičenje u hifzu Kur'ana u Sarajevu: Najuspješnija mostarska medresa

VIII takmičenje u hifzu Kur'ana u Sarajevu: Najuspješnija mostarska medresa

Rijaset IZ u Bosni i Hercegovini i Fondacija za hifz Časnog Kur'ana, u saradnji sa Svjetskom organizacijom za hifz Kur'ana iz Džedde i ove godine organizovali su 8. takmičenje u hifzu Kur'ana. Takmičenje je održano 21. i 22. septembra 2013. godine u Sarajevu, u prostorijama Centra za lično i profesionalno usavršavanje. Takmičenje je svečano otvorio dr Amir Karić, šef Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH.

Takmičenju je pristupilo 40 takmičara, koji su se takmičili u četiri kategorije: hifz 5 džuzeva, hifz 10 džuzeva, hifz 20 džuzeva i hifz cijelog Kur'ana.

Tokom takmičarskog dijela, učesnike je ocjenjivala komisija u sastavu: kurra-hafiz dr Dževad Šošić, predsjednik; hfz. mr Mensur Malkić, član; hfz. Fadil Bektaš, član i kurra-hafiz Armin Abaza, član.

Kao i prethodnih godina, i na ovogodišnjem takmičenju u Sarajevu, svoje predstavnike imali su Karađoz-begova medresa i Centar za učenje Kur'ana Mostar. Pomenute institucije predstavljali su učenici i svršenici Karađoz-begove medrese: Suad Godušević, Emina Pivčić, Zekija Krvavac i Mehmed Zukić, predvođeni svojim muhafizom prof. Arminom Abazom. Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha na istom takmičenju, naši takmičari bez uspjeha nisu mogli ni ove godine… Naime, oni su ostvarili zapažene rezultate, a čitaju se u sljedećem: Suad Godušević osvojio je 1. mjesto u kategoriji hifz 10 džuzeva, Zekija Krvavac 2. mjesto u istoj kategoriji, a Mehmed Zukić 1. mjesto u kategoriji hifz 5 džuzeva. Ovim uspjesim možemo pridodati i uspjeh još jednog svršenika Karađoz-begove medrese, Jusufa Bećoje, koji je u kategoriji hifz 20 džuzeva osvojio 1. mjesto, što pokazuje da su naši učenici i svršenici pobjednici u tri od četiri takmičarske kategorije takmičenja održanog u Sarajevu.

Pomenuti uspjesi jesu najbolja uvertira u novi ciklus predavanja u Centru za učenja Kur'ana Mostar i u novu školsku godinu u Karađoz-begovoj medresi. Bolje i ljepše se i nije moglo započeti … Oni kazuju da se rad, trud i odricanje u ime Njegovo isplate, ali i pokazuju da će pred tim insanima biti još mnogo uspjeha i radosti prožete kur'anskim ljepotama, a koje sa njima dijeli i ostvaruje vrijedni insan koji rukovodi Centrom za učenje Kur'ana Mostar, kurra-hafiz Armin Abaza.

Svečanost zatvaranja 8. takmičenja u hifzu Kur'ana desila se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a prisustvovale su joj mnoge visoke zvanice, na čelu sa mr Husein ef. Kavazovićem, reisu-l-ulemom IZ u BiH, Abdullahom Basferom, generalnim sekretarom Svjetske organizacije za hifz Časnog Kur'ana iz Džedde, te šejhom Kurejjimom Radžihom. U toku te svečanosti, nagradama i certifikatima okitili su se naši pobjednici, koje su primali radosni i ozareni zbog uspjeha koje su postigli. Već u narednim danima pred njima je Evropsko takmičenje učača Kur'ana u Zagrebu, akoBogda … Uz dovu Gospodaru svjetova da im bude hairli, sigurni smo u njihove nove uspjehe!

Meadin Mrndžić

cukmostar.org

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com