Vijesti iz svijeta

Veliko interesovanje za učenje turskog jezika u Crnoj Gori, nastavu pohađa oko 140 studenata

U Crnoj Gori postoji veliko interesovanje za učenje turskog jezika u organizaciji Instituta “Yunus Emre“ gdje nastavu trenutno pohađa oko 140 studenata.

U Institutu “Yunus Emre“ iskazuju zadovoljstvo odazivom publike na sadržaje koje priređuju i za naredne mjesece najavljuju bogat kulturno-umjetnički program.

Turski kulturni centar „Yunus Emre“ za kratko vrijeme postao je jedno od omiljenih mjesta za ljubitelje kulture u Crnoj Gori. Veliki broj umjetnika, slikara, pjesnika, pisaca, književnika prošao je kroz ovaj centar, a u samom Institutu iskazuju zadovoljstvo zbog rezultata u prethodnom periodu, ali i reakcije publike.

– Saradnja sa crnogorskim univerzitetima 

Direktor Instituta Cihan Ozdemir u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kaže da je najvažniji odaziv.

“Jako smo zadovoljni. Kada ste kao kulturni centar u jednoj državi, imate određena očekivanja. Jedno od tih očekivanja, možda i najvažnije jeste odaziv publike. Ako se osvrnemo na period od 2014. godine do sada, možemo reći da se crnogorskoj publici dopalo to što mi radimo i jako smo zadovoljni“, kaže na početku razgovora Ozdemir.

Program koji je Institut “Yunus Emre“ organizovao bio je raznovrstan. Ipak, posebno se ističe interesovanje građana Crne Gore za učenje turskog jezika.

“Napomenuću da naš Institut ima dvije osnovne misije. Jedna je kulturno-umjetnička, a druga se odnosi na obrazovanje, odnosno učenje turskog jezika. U Crnoj Gori je bilo veliko interesovanje za učenje turskog jezika. To kažem na osnovu prijava. Trenutno, u prostorijama našeg Instituta imamo 82 studenta. Osim toga, imamo i 60 studenata izvan Instituta, to su univerziteti sa kojima imamo saradnju, Univerzitet Crne Gore (UCG) i Univerzitet Donja Gorica (UDG). Na UCG imamo 49 studenata, a na UDG 13 studenata. Neki ukupan broj studenata koji pohađaju nastavu je oko 140. Svi ovi studenti su na različitim nivoima. Imamo i portal putem kojeg studenti mogu učiti turski jezik. To je sajt turkce.yee.org.tr“, ističe Ozdemir.

On navodi da su sada u toku su pripreme za održavanje festivala „Put svile“, koji po prvi put organizuju tri institucije.

– Brojne manifestacija u narednom periodu

“Organizatori su Institut “Yunus Emre“, Institut „Konfucije“ i kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana. Festival će se održati od 24. do 30. marta. U okviru festivala ćemo se predstaviti sa izložbom minijatura, biće i izložba slika u organizaciji kulturno-ekonomskiog centra Azerbejdžana, dok će Institut „Konfucije“ organizovati izložbu kaligrafija. Takođe, organizovaćemo izložbu ebru radova, sačinjenu od radova polaznika kursa ebru. Naša studentkinja Nina Strugar će imati koncert u okviru ove manifestacije, a gost koncerta biće Esad Merulić, izvođač sevdalinki. Imaćemo i promociju turskog filma u bioskopu u Delta sitiju“, kaže Ozdemir.

Osim toga, iz Instituta “Yunus Emre” su pripremili još dosta aktivnosti za period koji slijedi.

“U aprilu ćemo imati modnu reviju, sa tematikom osmanske nošnje i promjenama koje je pretrpjela od nastanka do modernih vremena. Ove modele će ponijeti crnogorske manekenke i manekeni i vjerujem da će to biti interesantno. U maju ćemo prezentovati tursku kuhinju, dok za jun najavljujemo projekciju filma i nešto što se dopalo crnogorskoj publici, a to je “Ples derviša“. Želimo da se predstavimo i u drugim gradovima Crne Gore. U julu ćemo imati koncert folkornog ansabla na sjeveru i jugu Crne Gore. Takođe, imaćemo i koncert “Duh Balkana“. U Herceg Novom ćemo učestvovati sa jednim dokumentarcem na filmskom festivalu, a bićemo i na podgoričkom film festivalu“, kazao je Ozdemir, napominjući da će učestvovati na ukupno četiri međunarodna festivala u Crnoj Gori.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button