Vijesti iz zemlje

„Velika je blagodat kad vaše dijete voli učiti Kur’an“

U Dubaiju je u nedjelju, 6. novembra, otvoreno prvo izdanje Internacionalnog takmičenja u učenju Kur’ana za žene Šejha Fatima bint Mubarak.

Predstavnica BiH-a na prvom Internacionalnom takmičenju u učenju Kur’ana za žene u Dubaiju je hafiza Sara Mehić, učenica četvrtog razreda Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika. Kćerka Amira i Mirzete, rođena 01.08.1998. godine u Zavidovićima. Naučila Kur’an napamet pred svojim profesorom kiraeta hfz. Fadilom Bektašem.

U razgovoru s Amirom Mehićem, ocem hfz. Sare Mehić koji u pratnji kćerke boravi u Dubaiju, saznali smo radosnu vijest je da je hfz. Sara Mehić ušla u završnicu prvog izdanja Internacionalnog takmičenja u učenju Kur’ana za žene u Dubaiju.

„Organizacija takmičenja je na veoma visokom nivou. Sve takmičarke su morale proći prethodni ispit iz hifza i tedžvida. Komisija koja je ispitivala takmičarke je postavila visoke standarde tako da sve takmičarke na žalost nisu mogle proći ovaj ispit i kvalifikovati se za učešće u drugom krugu takmičenja. U drugom krugu takmičenja svaki dan učestvuje 6 takmičarki. Takmičenje se odvija ujutro i navečer. Ujutro svaka od ovih 6 takmičarki dobije po 3 pitanja koja sadrže učenje do 2 stranice Kur’ana. Navečer iste takmičarke imaju još po dva pitanja od po dvije stranice. Komisija boduje hifz, tedžvid i tertil. Konačni rezultati će biti 18.11. Ovdje smo vidjeli koliko se vodi briga o Allahovoj Knjizi. To su nam pokazali i sami organizatori kvalitetom organizacije ali i takmičarke iz cijeloga svijeta koje su svojim učenjem, hifzom, poznavanjem tedžvida pokazale da se svaki dan druže sa Kur’anom jer samo svakodnevnim učenjem Kur’ana i velikim odricanjima se može hifz dovesti do ovog stepena. Konkurencija je veoma jaka što u ovom slučaju čovjeku povećava radost i osjećaj ponosa.

Velika je blagodat kada neko vaša pogotovo evlad nađe svoje mjesto među onima koje je Allah odlikovao da vole Njegovu knjigu. Aktivnosti je puno, ali govoriti o umoru je besmisleno. Sara se odmara kao i svi mi kada slušamo Allahove ajete. Umora nema. Draž svega ovoga je i to što se hafize iz čitavog svijeta upoznaju i druže. Kada jedna uči sve mole Allaha da je učvrsti i da nema grešaka. Takmičenje u kojem svi navijaju za sve. Sara je presretna i nema tih riječi kojima se može opisati druženje hafiza iz 70-ak zemalja. Treme uvijek ima jer uče pred publikom i ono što tremu možda povećava je to što su u komisiji vrsni svjetski alimi.“, istakao je Amir Mehić.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button