Promo i kataloziU FokusuZdravlje

Važnost redovnog obavljanja laboratorijskih pretraga

Laboratorijska dijagnostika predstavlja bitan faktor u savremenoj medicini, dajući zajedno sa ostalim dijagnostičkim pokazateljima objektivne informacije o zdravlju jedne osobe. Bez nje je danas nemoguće zamisliti ljekarski pregled, jer ona predstavlja polaznu tačku od koje kreće svaki ljekar. Rezultati laboratorijskih ispitivanja pomažu ljekaru u procjeni zdravstvenog stanja pacijenta i imaju značajno mjesto u procesu praćenja toka bolesti, prognoze bolesti, kao i praćenja efikasnosti primjenjene terapije. U cilju prevencije, preporuka je da se osnovna laboratorijska ispitivanja rade i kod zdrave populacije dva puta godišnje. Na taj način se kod zdravih osoba mogu predvidjeti, odložiti ili spriječiti nastajanja određenih oboljenja.

Šta sve možemo otkriti iz nalaza krvi?

Krv je jedino tekuće tkivo koje se sastoji od ćelija krvi (eritrociti, leukociti I trombociti) i krvne plazme u kojoj se nalaze brojne supstance (proteini, glukoza, holesterol, trigliceridi, urea, kreatinin, hormoni…), pa se iz nje može napraviti velik broj pretraga koje mogu dati vrijedne i za život važne informacije o zdravlju i bolesti pacijenata.

Laboratorijske krvne pretrage služe za ispitivanje funkcije organa: jetra, bubrezi, poremećaja metabolizma, hormonalnih poremećaja, nasljednih metaboličkih poremećaja, imunoloških zbivanja u organizmu i drugo.

Kompletna krvna slika (KKS) je osnovna laboratorijska analiza krvi koja se radi zbog procjene općeg zdravstvenog stanja i otkrivanja različitih poremećaja u organizmu poput anemije, upalnih proesa, poremećaja koagulacije i drugo. Opšte biohemijske pretrage krvi uključuju određivanje glukoze, lipidnog i proteinskog statusa krvi, enzima, minerala i metabolita u krvi, dok specifične pretrage uključuju određivanje hormona, tumor markera i antitijela kod autoimunih bolesti.

Dakle, redovno obavljanje laboratorijskih pretraga je prvi korak u ranom dijagnosticiranju, a samim tim i očuvanju zdravlja.

Upravo to možete dobiti u BIOLAB  laboratoriji koja pruža usluge i analize iz oblasti medicinsko laboratorijske dijagnostike. Program analiza, koje se rade u laboratoriji BIOLAB, omogućava da kliničari i pacijenti u najkraćem roku dobiju rezultate neophodne za postavljanje dijagnoze, praćenje toka bolesti i procjenu efikasnosti primjenjene terapije.

U laboratoriji BIOLAB se mogu uraditi hematološke analize, biohemijske analize, analize hormona i tumorskih markera, virusološke, imunološke, alergološke analize, analize fecesa, urina i spermiogram. Također pacijentima se, kroz saradnju sa suradničkim laboratorijama pružaju usluge koje se u laboratoriji ne izvode, a sve u cilju da pacijent dobije kompletnu uslugu na jednom mjestu, bez hodanja i čekanja u drugim zdravstvenim ustanovama.

Jedan od primarnih i osnovnih ciljeva laboratorije BIOLAB je kvalitet rezultata koji se obezbjeđuje precizno definisanim procesom rada u svim segmentima procesa laboratorijskog ispitivanja – od prijema pacijenata, pripreme uzoraka, obavljanja samog ispitivanja, održavanja uslova radne sredine i ispravnosti sredstava za rad pa do pravovremenog i tačnog izdavanja rezultata ispitivanja.

Ukoliko niste u mogućnosti da posjetite našu laboratoriju, pozovite nas i zakažite termin uzorkovanja na Vašoj adresi putem telefona 033/ 645 – 845

Također, u našoj laboratoriji trudnice i penzioneri ostvaruju popust od 10%.

 

 

Biolab možete posjetiti na adresi Zmaja od Bosne 63, 71000 Sarajevo a više detalja putem www.bio-lab.ba i facebook stranice.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button