Islamske temeU Fokusu

Važnost i značaj poznavanja različitih životnih oblasti

Vjera nas uči da je u školi svaki predmet bitan i važan i da djeca tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja trebaju posvetiti maksimalnu pažnju svim svojim predmetima i korisnim znanjima iz tih predmeta  se podučiti.

Vjera nas uči da je traženje nauke i njeno izučavanje stroga obaveza i nešto što je imperativ za svakog muslimana i muslimanku. Iz tog razloga vjera podstiče ljude da se školuju i obrazuju i da stiču nova znanja iz svih životnih oblasti.

Nakon što čovjek stekne najvažnija vjerska znanja i počne ih primjenjivati u svom životu, od njega se očekuje da svoje interesovanje proširi i na izučavanje drugih znanosti i disciplina kako bi bio što svestraniji i što korisniji društvenoj zajednici.

Bitno je da budemo edukovani iz prirodnih, društvenih, ali i drugih disciplina, te da svoje sposobnosti i vještine maksimalno izgradimo i u tome budemo neprikosnoveni.

Poznavanje matematike, fizike, biologije, hemije, historije, geografije, te informatike, maternjeg jezika i stranih jezika nešto je što se proteže kroz obrazovni sistem i što je sastavni dio današnjeg savremenog obrazovanja.

Vjera nas podstiče da izučavamo sve ove nauke i da u poznavanju istih budemo na vrlo visokim stepenima.

Logično je da čovjek izabere jednu oblast koju će se posebno posvetiti i u kojoj će biti posebno stručan. Svako od nas treba pokazati interesovanje prema nečemu u čemu će se stručno obučiti i što će biti njegova uža specijalizacija.

Današnje društvo traži od pojedinca da pored svog posla i onoga što jeste po stručnom zvanju poznaje i informatiku (rad na računarima), te da poznaje strane jezike. Jedna poslovica kaže: ”Onoliko ljudi vrijediš koliko jezika govoriš.” To nam pokazuje da je poznavanje jezika korisna i značajna stvar za svakog pojedinca.

Vjera nas uči da je u školi svaki predmet bitan i važan i da djeca tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja trebaju posvetiti maksimalnu pažnju svim svojim predmetima i korisnim znanjima iz tih predmeta  se podučiti.

Ukoliko budemo stjecali znanje iz različitih životnih oblasti i na to podsticali svoju djecu bit ćemo od onih koji su ispoštovali prvu Božiju naredbu datu u Kur’anu, a koja glasi: ”Uči, čitaj!” Izvršavanjem te Božije zapovjedi postajemo imanski još jači i sigurniji u sebe kao ličnost i u svoja znanja i u svoje životne sposobnosti.

I za kraj, neka nam vještine, a posebno sport budu isto tako veoma bitni, jer se na taj način razvija naša kreativnost, naše tijelo i naš duh. Bavimo se sportom i podstičimo i druge da to čine.

Za Akos.ba piše: Amila Dr.

Povezani članci

Back to top button