Brak i porodicaU FokusuZdravlje

“Vaše dijete možda neće ni imati simptome”: Diječiji infektolog savjetuje roditelje

Rekao je da djeca uglavnom bolje podnose infekciju korona virusom te da najnovije istraživanje, koje, doduše, ima svojih nedostataka, to dokazuje. Ipak, za opsežnije i tačnije studije, treba malo više vremena.

Izvor: Detinjarije.com

Nedavno smo saznali podatke iz najveće studije dosad sa više od 2.000 slučajeva bolesti kod osoba mlađih od 18. Potvrdilo se ono što smo znali. Smrtnost kod djece mlađe od 10 godina je nula, a samo je jedan zabilježen slučaj kod 14-godišnjaka. Nedavno je došla informacija o smrti 16-godišnjakinje iz Francuske, tako da ne možemo reći da sigurno niko od dijece ne može imati težak oblik bolesti i da niko neće podleći bolesti, ali se radi o zanemarivom broju u odnosu na težinu bolesti u drugim starosnim dobima i smrtnosti među odraslima i osobama treće životne dobi – objasnio je Tešović.

Savjeti roditeljima

Roditeljima koji se pitaju kada se treba obratiti ljekaru, Tešović je naglasio da dok god dijete normalno uzima tečnost, diše mirno, ima dobru boju, nije nužno ići ni kod primarnog pedijatra, ni u druge ustanove. Rekao je da treba pomno nadzirati situaciju.

Dodao je da je korona virus kao i druge respiratorne infekcije. Klinička slika prolazi kroz nekoliko faza, a promjene nisu nagle. Velika većina djece preboli infekciju sa blagim simptomima, a mnoga neće imati nikakve simptome.

Osvrnuo se još jednom na razvoj bolesti kod dijece i rekao da je iz rezultata studije vidljivo da je bolest unutar pedijatrijske populacije nešto teža kod djece mlađe od godinu dana. Kao mali nedostatak studije, a onda i rezultata, navodi da je samo trećina bolesnika bez sumnje zaražena virusom, a među najmlađima često postoji infekcija izazvana sa dva ili više virusa.

– Kod najmlađih na težinu bolesti može uticati koinfekcija koja će dati glavnu težinu toj infekciji – rekao je Tešović.

Trudnice, za razliku od gripa gdje su rizična populacija, kod korona virusa, čini se, nisu rizična grupa, pa je kod njih uglavnom zabilježena blaža klinička slika, kao i kod tek rođenih beba.

Rekao je i da su trudnice relativno sigurne.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button