U Fokusu

Vama svaka čast, BHF!

Haški su topografi devedesetih iscrtali, a dejtonski ovjerili  Ognjenovu tetovažu, pa je zbog toga taj manjački seljakluk jednako sramotan i glup kao i kukasti križ na Poljudu

Piše: Ismet Bećar

Banjalučanin i fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Ognjen Vranješ (Cyrillic: Огњен Врањеш; born 24 October 1989), obilježio je posljednju kvalifikacionu utakmicu koju je naša reprezentacija igrala protiv Izraela. Nije Vranješ po terenu muljao ni vozao Ben Sahara koji ne voli muslimansku publiku, niti je zabio hat-trick, ali je ipak postao vijest.

Na okupljanje u Sarajevo, Ogi je došao s tetovažom granica RS-a. Fotografija se brzo proširila društvenim mrežama, pa se zakuhalo. Vidio to Meša Baždarević, a gdje neće, pa pozvao Ogija uz aut liniju: Mali, šta ti je to na ruci? – Šefe, htio sam istetovirati banjalučki ćevap. Majstor se zanio, igla otišla u stranu i eto… – pravdao se Ogi.

Meša, znojan i zadihan, ali i dalje pimpla pa veli: Idi to pošaraj, oca ti tvog’! Znaš li gdje si došao? Ogi se brzo presvuče, pa pravac nekom narkomanu na Ilidži, da mu ovaj preko granica iscrta sat. Ko veli, otkucalo je.

Sve to pratili BHFanaticosi, inače najbrojnija navijačka organizacija iz Bosne i Hercegovine, sastavljena od građana koji su zbog agresije izbjegli iz svoje domovine, u gluho i  zaboravljeno zlo doba, dok je Rašo do ramena krvav iscrtavao te Ogijeve granice. Fanaticosi mu, zarad tetovaže ispisali transparent: Ognjene, zakasnio si, tvoj sat je otkucao.

Nije se to dopalo bosanskoj kospomolitskoj sceni, koja je brzo zanemarila Vranješovu bizarnost, a onda osula po BHF-u. To što je na Ogijevoj ruci Bosna Rašina i sakata, nema veze… Bosna je!

Eh sad… granica je u političkoj geografiji pojam koji označava crtu koja omeđuje politički entitet ili zakonsku jurisdikciju, državu ili podnacionalnu upravnu jedinicu i njene diobe. Granice isto tako mogu označavati, odnosno okruživati tampon zone. Granica je linija razdvajanja područja, teritorije dviju država, dopunjena zamišljenom ravninom koja pada okomito na tlo ili vodenu površinu, nastavljajući se u dubinu zemlje ili vode. Granica, razdvaja ravninom i linijom dvije države u zraku, na tlu (vodi) i ispod površine tla (vode).

Granice su dakle, ozbiljna stvar… nije to mala šprdnja.

A RS… e to je od početka pa do danas biblijski kataklizmična stvar i jako skupa šprdnja. Odnosno, RS je Karadžićeva genocidna paradržavica koja egzistira na privremeno okupiranoj teritoriji Bosne i Hercegovine, utemeljena besprizornom koljačkom hajkom, otimačinom i protjerivanjem. RS je danas, kao i prije dvadeset godina, sve ono što je moglo stati u obraz nemaloj grupi šumskih divljaka, koji su na genocid nahuškali dobar dio srpskog naroda, napravivši od ubijanja  olimpijsku disciplinu. Jer ne može se 8000 ljudi u Srebrenici poklati za vikend, bez da se u tome izdašno ne potakmiče Karadžićevi Srbi. E to je storija okrnjenog bosanskog trokuta kojeg je na svom bicepsu istetovirao Ogrenj Vranješ, reprezentativac države koju je durmitorska pomija planirala pobrisati sa svih karti, vjerujući da će to zauvijek ostati nekažnjeno. Haški su topografi devedesetih iscrtali, a dejtonski ovjerili Ognjenovu tetovažu, pa je zbog toga taj manjački seljakluk jednako sramotan i glup kao i kukasti križ na Poljudu. Sramotno i glupo, ali dovoljno ”srpski” da haško društvo okupljeno oko udruženja stvaraoca Republike Srpske, uvježbane tatoo odrede već sutra rasporedi po Manjači, Grmeču i Romaniji.

Do mile matere se ogriješio Vranješ, a ni da se izvini. Kako mu vjerovati nakon bivšeg reprezentativnog golmana Nemanje Supića, čije ime je skandiralo Bilino Polje, a on se onda javno pohvalio da je četnik: Izdrži Ratko! Granice se krvlju crtaju i prekrajaju, a Otadžbina brani svim snagama. Nije mrtav vojnik ako život da braneći otadžbinu, mrtav je ako izgubi svoje vekovno ognjište, – napisao je nekadašnji miljenik bosanskih navijača.

Sve je to moguće samo u zemlji Bosni. Poluvrijeme odigraš za, a onda se presvučeš i radiš protiv. Tako je i u Parlamentu, nesportski i nekorektno… jedeš hljeb, voziš auto, trošiš pare, živiš od države koju potkradaš i mrziš.

Dok je tako, Vranješ neka pazi naš šesnaesterac, i baš me briga igra li za raju ili ima taktiku. S obzirom da je UEFA zabranila mečeve selekciji RS-a, sporne granice sada može istetovirati na svojoj stražnjici.

A vama BHFanaticosi hvala, za grla i dlanove, i hiljade kilometara na kojima ostavljate godišnje odmore, ušteđevinu i živote. Pošaljite mi člansku kartu, i originalni dres Zvjezdana Misimovića, mangupa koji je mogao igrati za Srbiju, ali je postao legenda Bosne i Hercegovine!

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button